En plass i helvetes åttende sirkel….

Det er sjelden jeg blir direkte rasende, men jeg kan i hvert fall si at de siste ukene har jeg fått mindre og mindre til overs for italienske tollere og budfirma.
Etter å ha betalt i dyre dommer for å få fire kunstverk sendt på raskeste vis fra Rindal til Firenze begynner det å tære på tålmodigheten når Bring sin lovnad om «garantert leveringstid innen maks 4 dager» viser seg å inkludere et to ukers opphold hos tollvesenet i Italia.

Jeg begynner å bli usikker på om disse tollerne virkerlig er så firkanta som jeg får inntrykk av? Eller om de venter på store bestikkelser før de slipper pakken gjennom? I så fall bør de muligens se seg ut en pakke hvor avsender ikke er en fattig kunstner? Eller om tollerne kanskje har åpnet pakken og hengt opp alle bildene på kontoret sitt?

Rekorden så langt er 15 e-poster fra meg til det italienske tollvesenet på en dag. Dette inkluderer ikke alt av telefoner og e-poster som også har gått til den stakkars galleristen i Firenze (som igjen har videreformidlet alt til rammemakeren jeg har avtale med der nede) eller alle mine etter hvert mer og mer frustrerte og fortvilte henvendelser til Bring her i Norge.
Nå skal jeg ikke bruke tid på å plage dere med detaljer, men behovet for å utvide min turist-italiensk med mer kraftfulle uttrykk har uten tvil meldt seg.
Når jeg får til svar at problemet er at de trenger å få bekreftet hvem avsenderen er, – og jeg svarer tilbake at jeg har jo FOR LENGST forklart at det er JEG som er avsender, – hvorfor tror dere ellers jeg maser på dere hver bidige dag????
Vel da, – da kjenner jeg litt på at det så absolutt ikke holder at jeg kan å bestille mat, spørre om veien eller andre dagligdagse gjøremål. Det er mulig jeg i det minste bør finne ut både hva ordene inkompetent og udugelig er på italiensk.

Apropos Italia.
Nå er det ingen hemmelighet at jeg er ganske så nerdete. Som ung kunststudent falt jeg pladask for en gammel utgave av Dantes Den guddommelige komedie som jeg oppdaget på biblioteket. Nå er muligens ikke epos fra 1300-tallet noe de fleste unge studenter bruker fritiden sin på. Men for min del var det altså illustrasjonene som fenget; helt utrolig vakre og detaljerte illustrasjoner som både fascinerte og rørte meg.
Dette er en bok som tar leserne gjennom helvete, skjærsilden og paradiset. Hovedpersonen blir ledet gjennom Helvetes ni sirkler. Hver sirkel huser stadig verre syndere, og de døde straffes på en måte som passer den synden de har begått.

Selv har jeg nå brukt mye av tiden min til å spekulere på hvordan Dante kunne glemme å lage en egen sirkel for italienske tollere? Nå kan jo denne undringen min virke som en litt uvanlig syssel for noen som verken tror på himmel eller helvete, – men noen små gleder må man jo få ha mens man nok en gang lever i håper om et fornuftig svar fra disse tollerne.
Så i mine dagdrømmer har jeg spekulert på om det er slik at en egen avdeling mangler? Eller om italienske tollere rett og slett hører til i åttende sirkel sammen med bedragerne og de som er skyldig i overlagt ondskap?
Der finner vi nemlig alt fra halliker, trollmenn, korrupte politikere, hyklere, bedragerske rådgivere og falsknere, -straffemetodene er for øvrig kreative og allsidige. Her har vi alt fra klassisk pisking til de som til evig tid jages av bitende slanger, de som vandrer rundt i en ørken av brennende sand hvor det regner flammer fra himmelen, de som er levende begravd med hodet ned mens fotsålene brenner, og de som er frosset fast i en elv med bare hodet over isen for å nevne noe.

Fantasiene mine har tatt såpass overhånd at boka faktisk måtte frem fra bokhylla i dag, –  og illustrasjonene ble beundret og betraktet fra et helt annet ståsted.

Tirsdag setter jeg meg på flyet til Firenze for  å delta på utstillingsåpning, det store spørsmålet nå er om bildene mine kommer på veggen til da, eller om jeg må finne på noe annet mens jeg er der nede….

 

Illustrasjon til Den Guddommelige komedie av Gustave Doré
Illustrasjon til Den Guddommelige komedie av Gustave Doré

 

Bildet øverst i bloggen; Illustrasjon til Den Guddommelige komedie av Gustave Doré 

Skriv et svar

Du må være innlogget for å skrive kommentarer.