Hvem har ligget i senga mi?

https://ingadalsegg.com/wp-content/uploads/2023/05/Ultimate-Closeness.jpg

Da jeg våknet her om dagen syntes jeg å huske vagt at noen hadde kommet opp i senga mi og ligget tett inntil meg om natta.
Jeg ristet det av meg, det måtte være en drøm. Jeg bor alene, og har verken samboer eller barn.
Drømmer kan være utrolig livaktig, og for min del er det ikke uvanlig at jeg drømmer om alt fra helt ordinære hendelser som at det ringer på døra, eller at vekkerklokka ringer til de mer sære ting som at jeg er invitert bort og får servert is laget av marsvin.
Uansett – hendelsen ble arkivert i hodet som en uviktig drøm. Helt til jeg skulle til å stå opp og oppdaget at puta ved siden av meg ikke var urørt, og at lakenet faktisk hadde fått flekker i løpet av natta.

Det høres unektelig ut som tegn på at noen har vært her på utpågang. Men jeg har vitterlig heller ikke noe kjæresterier på gang.

Store norske leksikon kaller utpågang for nattefriing, og forteller at dette oftest skjedde på lørdagskvelder om sommeren. Det står videre at hensikten var å bli bedre kjent og eventuelt finne et koneemne. Ei venninne av meg sier at det ikke kvalifiserer til utpågang hvis det ikke brukes stige.
Jeg har aldri opplevd noen som har brukt stige, men i ungdommen var det en som i panikk hoppet ut av soveromsvinduet til søsteren min for å ikke bli oppdaget av foreldrene våre. Det eneste sporet som stod igjen etter ham var store og dype fotavtrykk i et blomsterbed. Hadde det vært et eventyr ser jeg for meg en jakt etter den unge mannen basert på hans skostørrelse!
Selv opplevde jeg en kjæreste som mjauet under soveromsvinduet mitt for å vekke meg i håp om at jeg ville slippe ham inn. Mjauing er hakket mer diskret enn å rope må vite. Han slapp naturligvis inn, et så kreativt påfunn må jo bare gi resultat.

Denne uka her var det verken stige utenfor eller store fotavtrykk i blomsterbedet. Jeg kunne heller ikke huske noen mjauing, Men en mer nøyaktig sjekk av eget sengetøy frembrakte flere spor.

Da jeg løftet på dyna så jeg at det ikke bare var snakk om flekker på lakenet. Det lå faktisk igjen litt av hvert der i senga som beviste at dette ikke hadde vært noen drøm. Det hadde vært noen i senga mi om natta!
Jeg fikk ikke panikk.
Sporene fortalte nemlig en tydelig historie om hvem som hadde ligget tett inntil meg og kost seg.

Ikke bare var det skittengrå poteavtrykk på det hvite lakenet mitt, nei da, i tillegg lå det igjen noen små kvister, blader og ikke minst omtrent en neve med skall fra solsikkefrø – slik godt spredd rundt omkring i senga mi!

Husets unge firbeinte har aldri helt turt å komme oppi senga til meg. Katten Nils har egen seng på soverommet hvor han ligger når han ikke er ute på jakt om natta. Men i senere tid har han begynt å komme innom meg i senga på en liten svipptur hvis jeg har en urolig natt med mye smerter. Det er akkurat som om han kommer for å trøste meg og roe meg litt ned – før han går videre til sin egen seng eller tar turen ut på jakt.

Jeg sluttet å mate småfugler da jeg oppdaget hvilken formidabel jeger Nils er, i et håp om å spare noen små fjærkledde liv.
Alle bevis tyder dog på at Nilsebass har funnet veien til en foringsplass i nabolaget og ligget på jakt der. Jeg har nå oppdaget at den langhårede magepelsen hans fungerer omtrent som borrelås på skall fra solsikkefrø.

Jeg er litt usikker på hvor begeistret jeg er for å ha en seng full av harde solsikke-skall, men samtidig setter jeg stor pris på at pusen i mitt liv viser omsorg når jeg sover dårlig. I det siste har jeg opplevd at han innimellom kommer og legger seg oppå meg eller tett inntil meg helt til han merker at jeg har roet meg og snart er i drømmeland, da sniker han seg forsiktig vekk. Men altså da ikke uten å etterlate seg tydelige spor nå som vinteren er over.

Samtidig innser jeg at litt vegetasjon i senga ikke er noe å klage over. Som ung student i England våknet jeg nemlig en gang av at pus hadde dratt inn en bydue og slaktet den i senga om natta. En ting var at det var mye blod og et avrevet duehode oppå dyna, men samtidig var det som om både jeg, kjæresten og senga hadde blitt rullet i tjære og fjær, vi hadde til og med fjær i håret da vi våknet!
Nils er med andre ord tilgitt for å ikke ha vasket magen før han snek seg opp i senga. Solsikkefrø er nemlig langt å foretrekke fremfor bydue!

Øverst foto av mitt oljemaleri; Ultimate Closeness

Her har Nils flatet ut i egen seng på soverommet
Når man har så mye pels er det ikke lett å holde den fri for diverse vegetasjon må skjønne!