La oss snakke mer om underlivene våre!

https://ingadalsegg.com/wp-content/uploads/2021/03/Inga-Endo-maleri-scaled.jpg

 

Hvorfor er det så mye vanskeligere å snakke om underliv, livmor, eggstokker, menstruasjon og tarmfunksjon enn om pupper?

Visste du at mars er den Internasjonale endometriose-bevissthets-måneden? Eller at gul sløyfe symboliserer endometriose?

Jeg var fullstendig uvitende om dette for ett år siden. Ganske merkelig egentlig siden omtrent 10% av alle kvinner har denne sykdommen
Apropos pupper. De aller fleste har nok fått med seg at rosa sløyfe symboliserer brystkreft. Ikke så rart siden 1 av 12 norske kvinner vil utvikle brystkreft i løpet av livet.

Til tross for at kvinner utgjør halve befolkningen, er det fortsatt manglende kunnskap om, og for lite forskning på, sykdommer og lidelser som primært rammer kvinner. Mange av disse er i tillegg tabubelagt.
Det burde da virkelig ikke være slik i 2021!

70% av de som lever med kroniske smerter er kvinner, mens 80% av medisin mot dette kun er testet på menn.

Det er fakta at Kvinnesykdommer får færre forskningsmidler og mindre oppmerksomhet enn menns helse. Tradisjonelt har menns helse hatt høyere status og fått bedre behandling enn typiske kvinnesykdommer.
Forskning på menns helse blir prioritert både på den måten at det forskes mindre på kvinnesykdommer, og ved at det forskes mest på menn (og hanndyr) selv om sykdommer kan gi ulike utslag og kreve ulik behandling hos menn og kvinner. 

Heller ikke når det gjelder statussykdommer som hjerteinfarkt og hjerneslag har forskerne brydd seg med å se spesielt på kvinner. Det er faktisk ikke lenge siden det ble oppdaget at kvinner ofte har helt andre symptomer ved et hjerteinfarkt enn menn. Manglende kunnskap kan med andre ord ha fatale konsekvenser.

Mine nærmeste har måttet tåle at jeg har snakket MYE om underliv, tarmfunksjon og avføring i lengre tid nå. Jeg har full forståelse for at det til tider har blitt vel mye. Da jeg var på mitt sykeste opplevde jeg det som at hverdagen min ble fullstendig styrt av underlivet mitt og tarmfunksjonen min. Da ble det i grunnen vanskelig å ikke snakke om det. I tillegg er det ikke lett å planlegge noe når dagsformen jevnlig endrer seg radikalt uten forvarsel.
Jeg har alltid vært en slik person som møter opp i god tid, det siste halvåret har ikke alltid kroppen min gjort det mulig. I de situasjonene har jeg valgt å være ærlig og si fra om at jeg dessverre kommer litt forsinket fordi jeg ligger på badegulvet og hyler av smertekramper eller fordi jeg har eksplosiv diare. I mine øyne er det langt bedre enn å at folk skal tro jeg kommer for sent fordi jeg bare somler.

Min erfaring er at det meste her i livet blir bedre hvis vi greier å se litt humoristisk på det. Humor kan også gjøre det lettere å snakke om vanskelige tema. Jeg tuller gjerne både med egen psykisk helse, at jeg nå har fantomsmerter i en livmor og en eggstokk som vitterlig ligger igjen i Oslo, og at jeg for tiden har avføring flere ganger i døgnet enn det folk flest rekker på et par uker.

Et raskt søk på internett avslører at mange land er mye flinkere på å markere at mars er den Internasjonale endometriose-bevissthets-måneden enn det vi er her i Norge.

Jeg har likevel tenkt å bidra så godt jeg kan.

Jeg har nå fått meg gul sløyfe på vinterkåpa mi, gått til innkjøp av et flott armbånd med gule sløyfer og en nøkkelring med gul sløyfe.

Og ikke minst så har jeg brukt mye tid på å male et maleri som viser hvordan jeg har opplevd denne ekstremt smertefulle sykdommen.
Jeg innser at dette neppe er et maleri mange kan tenke seg å ha hengende på stua si. Men kanskje kan maleriet mitt om ikke annet bidra til at noen flere snakker om underlivssmertene sine? Ikke nok med at 10 % av kvinner antas å ha denne sykdommen, i tillegg har 25 % av kvinner med underlivssmerter endometriose.

Hvis flere hadde snakket om endometriose, hadde vi nok sluppet at mange av oss kvinner går så lenge med store smerter uten å oppsøke hjelp fordi vi tror det er normalt! Fordi mange av oss har opplevd mannlige leger som sier at det er normalt med så sterke menstruasjons-smerter.

Det er ikke normalt når det kjennes ut som du blir voldtatt med en brødkniv og du besvimer av smerte. Det er ikke normalt å ha konstant diare når du har menstruasjon.

Hvis jeg på ett eller annet vis kan bidra til at noen flere tør å snakke høyt om underlivet sitt – vel da er jeg fornøyd.

Kunnskap er som kjent makt. Jeg tror at hvis flere hadde visst om endometriose så hadde vi allerede hatt en kur.

 

Øverst foto av meg sammen med mitt maleri «Endometriose», olje på lerret, 70×50 cm

Jeg har fått meg gul sløyfe-pin på vinterkåpa mi
Min nye nøkkelring
armbånd med gule sløyfer

Skriv et svar

Du må være innlogget for å skrive kommentarer.