Min barndoms diktatur

Første vinterdag er offisielt over, i hvert fall i følge den gamle primstaven. Kveldene blir både mørkere og lengre.
Allerede nå merker jeg meg alt for mange som ikke bruker refleks, og basert på tidligere erfaring er jeg rimelig sikker på at det ikke bare er fordi de ikke helt har rota frem refleksene sine enda. Utrolig mange bruker nemlig aldri refleks.
Hva er greia?
Dette er stort sett voksne mennesker som jeg da vil tro kjører bil.

Alle som selv har kjørt bil og opplevd å IKKE se en fotgjenger, en syklist, eller noen på spark før i aller siste liten FORDI vedkommende ikke hadde på seg refleks bør vel ha fått litt høy puls og hjertet i halsen? Noe som igjen vitterlig burde føre til at de selv husket refleks?

Jeg så noen tall fra Trygg Trafikk denne uka, de sier at 6 av 10 nordmenn IKKE bruker refleks. 66% sier at de glemmer det, mens 31% ikke bruker refleks fordi de har det så travelt at de ikke rekker finne den frem….
Seriøst?
De har det så travelt at de heller velger å bli påkjørt? Er det mulig?

Jeg var ung på 80-tallet da man ikke var kul hvis man ikke hadde stort hår. Dette førte til at de fleste av oss gikk uten lue, – selv når det var 25 kuldegrader.
Jeg hadde verdens verste mamma, hun var skikkelig teit og dum og skjønte ikke hvor ukult det var med lue som ødela sveisen. Jeg følte jeg vokste opp i et forferdelig diktatur, siden vi altså ble tvunget til å ha på oss lue. Ikke bare det, hun gjennomskuet alle våre planer, så hun stod i vinduet og kikka på oss mens vi gikk til skolen, slik at vi IKKE kunne ta av oss luene og stappe dem ned i sekken. Fra vinduet hjemme hadde hun nemlig god sikt nesten helt frem til skolen.
Jeg bør for øvrig legge til at jeg hadde ørebetennelse jevnlig fra jeg var veldig lita, noe som nok førte til at det var en del strengere regime i forhold til dette med å bruke lue.

Nå som voksen bruker jeg hatt eller lue store deler av året, det finnes jo så mye kult! Jeg har alt fra store stråhatter til alpeluer, klokkehatter, sixpence i tweed og mange forskjellige strikkede luer og hatter. I tillegg så er jeg en skikkelig frossenpinn og fryser enda mer hvis jeg er kald på hodet. Mamma derimot bruker nesten ALDRI lue. Det hender jeg kommenterer det….. Hun er visst gammel nok til å bestemme selv, men det er mulig det er min tur til å legge seg borti litt nå?

Tallene i forhold til dette med refleksbruk ligner mistenkelig på luebruken i min barndom, det viser seg nemlig at mange argumenterer med; «Jeg er voksen, men jeg har sørget for at barna bruker refleks.» Det er vel og bra det, men samtidig er det en gang slik at barn som regel er mindre ute og går langs veien i mørket enn oss voksne. For ikke å snakke om at vi voksne bør være forbilder for barna.

Jeg har mange kule luer, men jeg har søren meg mange kule reflekser også! Reflekser trenger da ikke være de gammeldagse klumpete harde runde dingsene som klirrer mot nøkler og annet i lomma di.
Jeg har blant annet reflekser designet av Magne Furuholmen, Pushwagner, Unni Askeland og Frode Øverli. I forbindelse med den årlige Refleksdagen får de en kjendis til å designe både vanlige hengende reflekser og slapwraps. Årets reflekser er designet av Kygo, i fjor var det Kari Traa.

Alle mine høstjakker og vinterkåper har reflekser festet i lommene, det henger også en på håndveska mi. I tillegg har jeg en kurv med slapwraps i yttergangen, slik at de automatisk blir med når jeg kler på meg. Jeg har flere reflekser på sparken min, og sykkelen min har både lykter og refleks.
En opplyst refleks er synlig på 140-400 meters avstand. Er du mørklagt er du ikke synlig før på 25-30 meters avstand.
Hvor vanskelig kan det egentlig være?
Hvis du ikke bruker refleks fordi du ikke har funnet noen som er kule nok enda anbefaler jeg å sjekke ut Refleksdagen sin kolleksjon, den finner du her  (Refleksdagen markeres over hele landet 18.oktober)

Her finner du en rekke dårlige unnskyldninger for å ikke bruke refleks, bruker du noen av disse? 
I så fall har jeg en ting å si: skjerp deg!

Bilde øverst: Årets reflekser fra Refleksdagen 2018. Designet av Kygo 

Skriv et svar

Du må være innlogget for å skrive kommentarer.