Alle årstidene på en gang

https://ingadalsegg.com/wp-content/uploads/2019/05/brøytebil-i-speilet.jpg

Jeg synes vanligvis at alle årstider har sin sjarm.
Sommer betyr for meg badeliv og hageliv. Det å kunne tasse barbeint i gresset eller på stranda, sykle rundt iført sommerkjole og sandaler. Slippe å alltid være iført lag på lag med klær. Det er herlig å spise både lunsj og middag utendørs. Nyte sol og varme. Jeg elsker piknik og drar gjerne på tur med piknikkurv eller pikniksekk både i nærområdet og på fjellet. Jeg elsker å svømme, men ikke i klorvann og basseng. Er jeg heldig får jeg 5 måneders badesesong utendørs i Norge, – slik som i fjor.

Høsten er fargerik og vakker. En tørr og kjølig høst er ypperlig for fjellturer, det er lett å gå på frossen myr, og det er så flott med fargesprakende trær i alle nyanser av gyldengult, oransje og rødt. Selv jeg som ikke liker regn synes det er koselig å høre at høststormen herjer ute så lenge jeg får sitte inne foran vedovnen med ei god bok og en stor kopp te.

Vinter kommer i flere varianter, jeg personlig foretrekker vinteren her hvor det er snø og tørr kulde. Jeg har bodd både ute i havgapet og i innlandet, jeg har også bodd mange år i England. Snøen gjør at mørke kvelder blir lysere, og at alt ser renere ut. For en frossenpinn som meg er det mye bedre med tørr kulde hvor vi gjerne har -20c, snø og sol, enn kystens vinter som er iskald vind, vannrett eller diagonalt piskende regn eller sludd, og våt kulde som gjør at jeg fryser inn til margen.
For meg er vinter blåtime, sol som gjør at snøen glitrer som diamanter, daglige sparkturer der jeg freser ned bakkene, skiturer, leking i snø, – noe jeg aldri blir for gammel til, – men naturligvis også innekose-tid.

Men våren, – hva skal man si om den når den er som nå? Vanligvis ville jeg ha sagt noe om lyden av smeltende snø og fuglekvitter, de første varmende solstrålene. Synet av de første blomstene som stikker hodet opp. Sykkel og hagemøbler som kommer frem fra vinterlagring og blir tatt i bruk.

Men NÅ, – nå som værgudene jobber som besatt for å forvirre oss, – og sender både 3 og 4 årstider på en gang, – vel da, – da er jeg mindre begeistret for våren.

I april hadde vi hetebølge, etter flere svette netter ble vinterdyna byttet til sommerdyne, – selv om kalenderen jo fortalte meg at det var noe tidlig.
Siden aprilsommeren varte en stund ble også vinterstøvletter, vinterkåper, votter, skjerf og hatter flyttet vekk fra yttergangen og pakket ned. Etter hvert skjedde det samme med superundertøy, ullstrømpebukser, ullsokker, store varme høyhalsa gensere og ullkjoler. Bikini, sommerkjoler og shorts kom frem fra vinterlagringen og ble tatt i bruk. Stråhatten kom frem og en halv flaske solkrem gikk med da blåhvit vinterhud ble eksponert for sol og varme flere dager på rad.

Vi la om til sommerdekk og samboeren gikk ivrig i gang med hagearbeid. Den eneste hageplanten jeg har som får overvintre innendørs fikk komme ut og var godt fornøyd med det.

Værgudene satt nok et sted og lo godt da de bestemte seg for å slå til med en liten vinterstorm mens vi planla grilling i sommerklær.
Forrige uke hadde jeg ikke annet valg enn å legge om til vinterdekk igjen. Jeg måtte nemlig kjøre til Danmark for å ha kunstutstilling. En tur på fire dager krever vanligvis ikke så enormt med bagasje, men når man da må ha med klær for 3 årstider blir det brått hakket mer komplisert. I løpet av ei langhelg hadde vi -6c, speilglatte snødekte veier, heftig iskald vind med diagonalt piskende haglebyger, normal fint vårvær, og så brått stekende sol som førte til at lag på lag med klær måtte av. Vi gikk også i et område der skogbunnen var dekt av rødt høstløv, samtidig som trærne var dekt av lysegrønt vårløv. Det snødde til og med der nede i Danmark.

Etter flere netter med frysing til tross for ullteppe oppå sommerdyna kapitulerte jeg i går og byttet tilbake til stor varm vinterdyne.

I går startet jeg dagen med ullstrømpebukse og ullsinglet under skjørt og bluse, i tillegg til strikkajakke, pulsvarmere og skjerf. Utover dagen forsvant lag på lag, helt til det ble litt for varmt uansett en periode. Men til kvelds måtte alt på igjen i tillegg til store strikkasokker. Det er jo håpløst å kle seg når været er slik!

Nå som jeg igjen har vinterdyne, vinterdekk, ullundertøy og lag på lag med klær regner jeg med at våren snart må føle behov for å titte frem igjen?

Alle årstidene har jo sin sjarm, – men det hadde vært hyggelig om værgudene bare leverte en om gangen, – også til oss som bor i Midt-Norge.

øverst foto fra kjøreturen til Danmark i helga. Typisk norsk vår?

Litt høst og litt vår samtidig i Mariager i Danmark nå i mai.
Frokost i bilen i Elverum, i mai, norsk vår på sitt beste eller verste…

Skriv et svar

Du må være innlogget for å skrive kommentarer.