Avkobling i høstmørket

https://ingadalsegg.com/wp-content/uploads/2020/09/books-are-a-uniquely-portable-magic-scaled.jpg

I går var jeg på forfatterbesøk på biblioteket i Surnadal, der min gode venninne Gunn Marit Nisja fortalte om sin nyeste bok. Hun kunne fortelle at da hennes forrige bok kom som lydbok tok det helt av. På kort tid hadde 10 ganger så mange lyttet til boka «Etter oss» som de som hadde lest den i løpet av et helt år.
Jeg synes det er fantastisk at lydbøker gjør bøker tilgjengelige for flere.
For min egen del er jeg ikke der. Jeg får ikke til lydbøker, jeg liker heller ikke e-bøker. Jeg kan virkelig ikke tenke meg å lese bøker på skjerm.
Jeg melde meg nylig ut av en bokklubb da jeg fikk beskjed om at bokklubb-bladet heretter kun ville komme digitalt.

Jeg er sikkert gammeldags – eller retro som jeg foretrekker å kalle det – men jeg liker å kunne holde ei bok i hendene, jeg liker å bla i den. Jeg koser meg med å kunne krype opp i godstolen eller skuvsenga mi for en lesestund med ei god bok, en stor kopp te, og en malende katt i fanget.  Jeg liker følelsen av holde boka i hånda. Jeg simpelthen elsker bøker som er forseggjorte. Jeg setter pris på et fint omslag, en spesiell font, litt spesielle overskrifter på kapitlene, og jeg blir aldri for gammel for bøker med vakre illustrasjoner.

Jeg koser meg med å se for meg steder og personer. Mens jeg leser inni meg gir jeg gjerne de forskjellige personene egne stemmer og dialekter. Jeg hører dem inni hodet mitt.
Jeg kobler av og lader batteriene når jeg leser.
Det å kunne forsvinne inn i en god bok gjør at jeg glemmer tid og sted.
Hvis jeg lytter til en lydbok blir jeg lett distrahert og faller ut. Jeg greier ikke å bare sitte der og lytte, tankene flyr raskt andre steder. I tillegg går lydbøker ulidelig sakte i mine øyne. Jeg har slukt bøker siden jeg var lita, og tempoet er høyt. Her i huset er det helt normalt med en unnskyldning av typen; Jeg har ikke tid akkurat nå, må lese ferdig først. Men jeg er snart ferdig altså, har bare 120 sider igjen!

Jeg kan sitere deler fra favorittbøker utenat. Både fordi det er så vakkert skrevet at jeg gjerne leser det om og om igjen, eller fordi handlingen berører meg spesielt på ett eller annet vis, det kan være noe jeg kjenner meg igjen i.

Gunn Marit snakket også om tv-serier i går, hvor populært det er med dagens tilbud innen strømmetjenester. Men som hun sa, vi har alle godt av å komme oss litt; «Fram fra skjermen og inn bak permen.» Veldig godt sagt synes jeg, og alt er som kjent bedre på rim!

Jeg er selv glad i både filmer og tv-serier, men alt til sitt bruk. Det kan være topp å synke ned foran en skjerm og få underholdningen ferdig servert når jeg er fryktelig sliten etter en lang dag. Men jeg lader ikke batteriene foran en skjerm, jeg har aldri opplevd å føle at jeg har fått mer energi og overskudd etter noen timer foran en skjerm, uansett hva jeg har sett på.

I tillegg til å forsvinne inn i en god bok er mine favoritt-måter å koble av og lade batterier på å komme meg ut på fjelltur, å legge puslespill, eller å skjære ut gresskarlykter. Siden det å tegne og male er jobben min gjør jeg ikke det når jeg er hjemme, men jeg bearbeider ofte ideer i hodet mitt omtrent døgnet rundt.
Puslespill-legging, og skjæring av gresskar fungerer nok litt på samme måten som fargeleggingsbøker for voksne.
Du må konsentrere deg om noe helt konkret, og da kobler du ut. Det blir egentlig det motsatte av å være pålogget digitalt hele tiden. Det krever konsentrasjon, og kanskje litt kreativitet, men det er lavterskel, du trenger ikke tenke så mye selv.
Jeg synes det er herlig, da går jeg inn i min egen boble, der jeg kun ser farger, mønstre, nyanser, former. Det å måtte løse dette konkret – forsvinne helt inn i oppgaven. Det er ren terapi for hodet, og da slapper også kroppen av.

Akkurat i disse dager tilbringer jeg mye tid med gresskar. Når jeg sitter alene koser jeg meg og kobler av. Når jeg holder gresskarlykt-verksted er det mer som å arrangere høstens variant av juleverksted. Det er herlig at folk i alle aldre kommer og er kreative og har det gøy sammen. Det er kos og hygge, selv om det blir det rene kaos rundt meg mens det står på.
Tatt i betraktning av hvordan 2020 har vært trenger vi vel alle litt kos og hygge nå i høstmørket.

Øverst foto av mitt maleri «Bøker er unik bærbar magi» – olje på egyptisk papyrus, 

 

Gunn Marit Nisja og meg på gårsdagens forfatterbesøk i Surnadal

 

 

Jeg kobler av med å skjære ut gresskar

Skriv et svar

Du må være innlogget for å skrive kommentarer.