Eksploderende pupper, urin-hostesaft og misbrukte alligatorer

Jeg blir litt overrasket over hva folk kan få seg til å tro på.

Jeg husker godt noen urbane myter fra barndommen min
Dette var som oftest av typen historier som en venn hadde fortalt til en venn som hadde hørt det fra noen som kunne bekrefte at dette virkelig var helt sant fordi vedkommende visste at noen kjente noen som….
Dere skjønner sikkert hvor jeg vil.
Den jeg husker best fikk jeg vel høre i 9-10 års alderen. Historien handlet om en mann som dro til legen med en plagsom hoste. Legen skulle sende med ham noe hostesaft hjem. Men grunnet hektiske tilstander på legekontoret fikk han i stedet med seg en flaske med en annen pasients urinprøve. Urinprøven var nemlig levert inn på en hostesaftflaske.
Jeg innbiller meg at historien også hevdet at mannen tok opptil flere skjeer av denne urin-hostesafta.
Jeg tviler sterkt på at dette er sant, men for all del, det er en god historie som kan få en til å bli litt småkvalm. Jeg husker selv at vi ofte leverte urinprøver på den typen flasker da jeg var lita.

Da jeg var i tenårene begynte plastiske operasjoner å bli populært. Da sirkulerte det en historie om en dame som hadde operert inn silikon i brystene. Brystene hennes eksploderte rett og slett på en flytur! Historien ble naturligvis fortalt av en venn av en venn som hadde hørt det fra noen som kjente noen som hadde vært på det flyet. Moralen i historien var at silikon som oftest eksploderer hvis fly kom opp over en viss høyde.

De fleste slike urbane myter er gjerne litt ekle, av og til makabre, andre ganger litt perverse. Det de har til felles er vel at de er god underholdning. Men det er det de er, – altså underholdning. Ikke fakta.
Nå i 2015 spres ikke slike myter lengre ved å bli fortalt over matpakken i lunsjpausen eller over en kaffekopp sammen med gode venner. Nå spres de som sannheter via internettet. Et av de beste stedene å spre slikt er naturligvis sosiale medier. Jeg ser for meg at de som koker sammen disse historiene har det utrolig gøy med å se hvor langt de går og hvor lenge de vil sirkulere.

For noen år siden sirkulerte det historier om at rå løk tiltrakk seg influensavirus. Hvis man plasserte rå løk rundt omkring i huset sitt ville ingen bli syke. Alle basseluskene ville samle seg i løken (dette kunne man visstnok se i mikroskop hevdet de). Hvis man spiste rå løk ble ergo veldig syk, det var nærmest livsfarlig. Jeg spiser rå løk jevnlig, og må si jeg aldri har tatt skade av det.
Andre rykter jeg kan nevne er en video fra en missekonkurranse, – selveste «Miss USA». Her blir vinnerne fra de forskjellige amerikanske delstatene spurt om det bør undervises i matematikk i amerikanske skoler. Svarene de gir spiller på myten om at deltagere i skjønnhetskonkurranser alle er dumme, og opptatt av krig og fred og sånn. Så de fleste er naturligvis sterkt i mot matematikk og kommer med veldig svevende svar om fag de heller ville hatt.
Eller myten om at noen har funnet opp et øl med helium i, så når man drikker det får man veldig morsom stemme.
Eller den om en fisker i USA som har blitt arrestert for å ha sex med en alligator. Han holdt alligatoren fanget hjemme hos seg i en måned mens han misbrukte den jevnlig. Naboene beskrev ham som en rolig fyr som holdt seg mye for seg selv.

For noen uker siden var jeg i Gøteborg på kunstmesse. Flere av de jeg var på kunstmesse sammen med var litt bekymret for at jeg skulle kjøre i 12 timer alene etter å ha stått på stand hele dagen, og ba meg oppdatere på Facebook underveis. Jeg la ut et bilde av at jeg hadde stoppet på en bensinstasjon og kjøp meg fiskeburger og en boks med energidrikken Red Bull, at jeg følte meg våken og at alt gikk bra. Plutselig flommet kommentarene inn. Folk var sjokkerte og ble kvalme! Visste jeg hva jeg drakk? Var jeg gal?
Jeg skjønte ikke noe i begynnelsen. Men et raskt søk på internett ga meg svaret, det sirkulerer nemlig en myte om at energidrikken Red Bull inneholder oksesæd.
At enkelte ungdommer kan falle for slike myter forstår jeg, men at derimot mengder med voksne også gjør det sjokkerer meg.
Jeg ble faktisk oppgitt, kjære vakre vene, – det må da vel gå an å tenke litt selv! Jeg trodde alle visste at mattilsynet har strenge krav til matvarer som selges i Norge.

Min oppfordring til de av dere der ute som tror på alt dere leser på nett er: Vær litt kritisk, husk at hvem som helst kan publisere noe på internett. Det gjelder også wikipedia som da skal være et leksikon. Sjekk om dere finner samme historie flere steder før dere tror på det. Og sjekk hvilke nettsted den kommer fra, enkelte nettsider har kun tullenyheter.

Når jeg ser merkelige historier og bilder som deles på internett er mottoet mitt at hvis noe ser ut som det er for godt til å være sant så er det som oftest faktisk det. Enkelt og greit.

Som Trond-Viggo sa; – du må tenke sjæl!

 

Skriv et svar

Du må være innlogget for å skrive kommentarer.