en vakker luftakrobat

https://ingadalsegg.com/wp-content/uploads/2022/07/9-oyenstikkere-scaled.jpg

Jeg synes øyenstikkere er fascinerende og vakre. Jeg elsker fargene, og blir glad hver gang jeg ser en. De siste ukene har jeg jobbet med å lage linotrykk av øyenstikkere, reaksjonene fra folk som har sett bildene har fått meg til å oppdage at mange fremdeles er redd disse fargerike og nydelige insektene.
Jeg kan forstå at enkelte får panikk av klegg og veps – insekt som både kan irritere og føre med seg smerte. Men hvordan noen kan få panikk av en grasiøs og fredelig øyenstikker som flyr rundt som et lite helikopter i metallskimrende farger det er helt uforståelig for meg.

Den stakkars øyenstikkeren har et ufortjent dårlig navn på norsk, noe jeg tipper er årsaken til at slik overtro henger igjen. Mine besteforeldre og foreldre vokste opp med den gamle folketroen om at man skulle passe seg for øyenstikkere. Pappa kaller dem for ørstøng, og ble som barn fortalt at øyenstikkere fløy inn i ørene til folk og kunne legge egg der. Andre jeg har snakket med trodde de kunne stikke ut øynene på folk.
Et lite søk på internett ga meg en lang liste over mindre flatterende dialektord på den flotte øyenstikkeren, slik som ørsnelle, ørsnik og ørsnegl.

Øyenstikkere er høyt verdsatt i mange kulturer, men de har også vært gjenstand for fantasifulle og skremmende myter
I asiatisk mytologi symboliserer øyenstikkere styrke, hell og lykke. Mens i Europa har den kallenavn som blant annet djevelens stoppenål, noe som refererer til mytologiske historier der store øyenstikkere visstnok sydde igjen ørene og munnene til slemme barn.

En gammel svensk myte forteller at øyenstikkere ble brukt av djevelen til å veie menneskers sjel. En øyenstikker som flyr rundt hodet ditt ble ansett som et veldig dårlig tegn fordi insektet veide sjelen din og plasserte deg på en slags demonisk «snill eller slem» liste for Satan.

Det norske navnet tilsvarer det tyske augenstecher og refererer ikke til at den kan stikke ut øynene på mennesker, men på at kroppen uten vinger ligner på et verktøy brukt av skomakere, for å for å lage hull (eller øyne) i læret før sying. På svensk heter det trollslända altså en troll-tein, og på dansk guldsmed (tidligere ble de kalt øjenstikker på dansk).

Men det fins også mange flotte og ærbødige navn på øyenstikkere. Det engelske navnet dragonfly, kan oversettes med drageflue og er helt klart min favoritt, jeg liker tanken på dem som små miniatyr-drager.

Enkelte tror tydeligvis fremdeles at øyenstikkere er stikkende insekter, kanskje fordi de har en lang kropp formet som en syl. Men ikke bare er øyenstikkere fullstendig harmløse for mennesker; de er ikke engang i stand til å stikke. De eneste stikkende insektene i verden som har brodd er enkelte arter av bier, veps, humler og maur.

Personlig anser jeg øyenstikkere som et godt tegn. De spiser de små bitende insektene jeg ikke liker, de er ofte en god indikasjon på at det er rent vann i nærheten, og de er fascinerende vakre skapninger å se på.
Voksne øyenstikkerne er jegere som tilbringer mye av tiden sin med å patruljere lovende jaktsteder, oftest langs vann og vassdrag. Mange arter har faste utkikkspunkter på strå eller lavthengende greiner hvor de sitter og speider etter bytter. Dietten består hovedsakelig av mygg, knott og fluer. Jeg ønsker meg med andre ord flere øyenstikkere der jeg oppholder meg. Den sterke tilknytningen til ferskvann gjør øyenstikkerne til en sårbar gruppe, og flere av de norske artene står på rødlista.

Visste du at øyenstikkerne fantes for 300 millioner år siden? De var der før dinosaurene så dagens lys. Den gangen var de enda lettere å se, da kunne de nemlig ha et vingespenn på hele 75cm. Vingespennet har gått kraftig ned, men ellers ser de nokså uforandret ut. Vingene deres viser hvor gammel dyregruppen er, øyenstikkere klarer ikke legge sammen vingene over bakkroppen.

Neste gang du ser en øyenstikker i hagen din, ta deg tid til å nyte de spektakulære luftmanøvrene – de kan stå helt stille i luften, eller gjøre små eller store hopp til siden mens de er i flukt, eller brått skifte retning. Husk også å takke den for at den hjelper til med å kontrollere mengden flygende skadedyr. Hvis du er interessert i å tiltrekke flere øyenstikkere til hagen din, bør du vurdere en dam eller annen vannkilde med noen vannplanter øyenstikkerne kan sitte på.

Helt til slutt et sitat av ukjent opprinnelse som viser at øyenstikkere har et bedre rykte enkelte steder; May you touch dragonflies and stars, dance with fairies, and talk to the man in the moon.

Foto av noen av mine linotrykk av øyenstikkere