Fargesprakende høstmørke

https://ingadalsegg.com/wp-content/uploads/2022/10/hostbregner-og-hytte.jpg

Høsten er her og fargene gnistrer mot oss fra naturen som nå forbereder seg på Kong Vinter sitt inntog. Jeg blir i godt humør av høstfargene når jeg går tur på denne årstida, og tar latterlig mange bilder. Det er vidunderlig vakkert, men realiteten er også at dagene blir kortere og kaldere.
På fredag gikk jeg på hyttetur i strålende sol, iført t-skjorte og uten behov for noen jakke. I dag plaskregner det. Selv om det er vått og grått, er det fremdeles ganske mildt så jeg har ikke lagt om fra sommerdyne til vinterdyne enda.
Jeg hadde min siste svømmetur i sjøen 18.september, ikke så lenge siden med andre ord. Men nå er sandaler, stråhatter og tynne sommerjakker pakket vekk fra yttergangen, til fordel for varmere jakker, hatter, skjerf, hansker og mer fornuftige sko.

Når vi ser det første høstløvet falle mot bakken vet vi at dagene blir mørkere, lufta kaldere og at en lang vinter nærmer seg.
Det er fort gjort å bli litt nedstemt når høstmørket faller på. Dagene blir kortere og vi vet det er slutt på å nyte lange, lyse sommerkvelder ute i hagen. For mange av oss er det naturlig å være mer hjemme og innendørs i den kalde årstida. Alt dette kan bidra til at vi føler oss litt småpjusk og nedfor.
Det er vanligere å kjenne på melankolien i mørkeperioden enn ellers i året. Selv har jeg en dagslys-vekkerklokke som gjør det mye lettere og lystbetont for meg å våkne og komme meg opp om morgenen om høsten og vinteren.

Jeg synes det er guffent å bli klissvåt. Jeg foretrekker snø og tørr kulde i stedet for vått og grått regnvær. Katten Nils ser ikke ut til å bry seg om været så lenge det ikke er for varmt. Han er den minst værsjuke katten jeg noensinne har møtt. Mine tidligere katter tråkket seg omtrent en sti fra skuvsenga til ytterdøra når det regnet, snødde eller var for kaldt. Det var rastløs vandring frem og tilbake kombinert med insisterende høylytte mjaaauuuu som krevde at jeg åpnet døra kun for at pus skulle bråstoppe på dørstokken og nekte å gå ut. Etter et kvarter gjentok vi gjerne hele seansen i håp om at været på magisk vis hadde endret seg siden sist. Nils på sin side ser ut til å være upåvirket av regn og snø. I dag kom jeg syklende hjem fra fysioterapi-time og fant pus liggende ute i et blomsterbed i regnet, det hastet ikke noe særlig å bli med meg inn en gang. Han løper også gjerne gjennom klissvåt myr sammen med meg på hyttetur.

Selv om jeg ikke er så glad i regn så synes jeg det er herlig å krype inn i varme og myke koseplagg. Jeg har noen fargerike høyhalsede ullgensere og et saueskinns-skjerf som jeg allerede gleder meg til å kunne bruke igjen. Husets velassorterte utvalg med fargerike strikkede ullsokker med artige mønster av katter, drager og polkadotter for å nevne noe – er allerede i bruk. Det å krype under et pledd er også koselig. Da jeg var på 3 ukers rehabiliteringsopphold på CatoSenteret nå i september savnet jeg pledd så mye at jeg endte med å kjøpe meg et – til tross for at det var sommervær og badetemperatur der nede på Østlandet. Pledd er kos og trygghet i mine øyne. Jeg fatter ikke at jeg glemte å pakke med meg det!

Jeg bodde i England i 7 år – noe av det jeg savnet mest i engelske hus var vedovn. Lyden av sprakende flammer varmer nesten i seg selv. I tillegg vil jeg påstå at vi nordmenn er flinkere til å kose oss innendørs enn de er i mange andre land. Det er kanskje ikke så rart tatt i betraktning av hvor lang høsten og vinteren kan være i store deler av landet vårt.

Min amerikanske tremenning spurte meg en gang om strømmen går ofte her i Norge. Jeg skjønte ikke hvorfor hun spurte, men fikk da forklart at hun hadde lagt merke til at alle hjem hun hadde besøkt her hadde både lysestaker og stearinlys. Hun fattet ikke poenget med å ha levende lys i et hjem hvis man hadde elektrisitet. Da jeg prøvde å forklare konseptet koselig så hun bare spørrende og rart på meg. Hun har kun vært i Norge om sommeren. Jeg tror muligens jeg må invitere henne hit på besøk om vinteren for å få henne til å virkelig forstå!

Jeg gleder meg til det blir frost i stedet for dette evinnelig våte været. Men heldigvis liker jeg innekosevær-aktiviteter som lesing, puslespill, brettspill og naturlig nok tegning og maling. Jeg har et nytt og spennende puslespill på lur som jeg har spart til våte og mørke høstkvelder.

Når jeg har levende lys, fyr i ovnen og en stor kopp med varm drikke kan det bare være så surt og kaldt det vil ute. For min del er lykken da komplett hvis jeg i tillegg har et pledd over beina, en katt i fanget, en god bok å lese, og det er krydderte med mye melk i oppi den koppen.

Øverst foto fra hyttetur forrige helg

Nils trives godt på fjelltur
Han langer ut gjennom våt myr uten å bry seg