Herlig eksentrisk

https://ingadalsegg.com/wp-content/uploads/2022/06/112127-kar3_jpg_5125128a.jpg

Eksentrikere er ikke som andre mennesker, de har det mye mer moro! I tillegg lever de lenger – dagens anbefaling herfra blir derfor: kast alle hemninger!

For mange av oss som husker midten av 90-tallet er Solo sin reklamefilm med sangerinnen Olga Marie Mikalsen uforglemmelig. Mange lo godt av den, men psykologer har for mange år siden bevist at eksentrikere er både sunnere, lykkeligere og mer kreative enn alle de kjedelige konformistene. Så på et vis kan vi kanskje si at den godeste Olga Marie lo både sist og best.

Psykologen David Weeks brukte 11 år på å forske på eksentrikere, han fant ut at de sjelden blir deprimerte, dessuten har de følelsen av å være spesielle – noe de nyter og som dessuten er sunt. Eksentrisitet virker også foryngende, et artig og billig alternativ til alt av anti-rynkekremer og inngrep folkens, her er det med andre ord bare å slå seg løs!

Weeks konkluderte med at det var verre for kvinnelige eksentrikere før i tiden, da kvinner med merkelig oppførsel gjerne ble stemplet som hekser; de ble brent og torturert. Senere, på det noe snillere 1800-tallet, endte den sære konen eller datteren bare opp innesperret på asyl. I dag har kvinnelige eksentrikere, som Ann Atkin, fra England, en tendens til å være ivrige samlere. Atkin har 7 500 hagenisser i hjemmet sitt, og strikker nisseluer. Mange andre kvinnelige samlere favoriserer katter. Altså da den levende varianten.

Chippewa-indianeren Marvin Staples går konsekvent baklengs. Han fikk ideen etter å ha fastet i 3 dager. Å leve i revers har visst fått den godeste Staples til å føle seg yngre, og i tillegg er han kvitt ryggplager og et giktisk kne.

Sarah Winchester, en enke som var noe ivrig med interiør og oppussing bygde på huset sitt i San Jose til det var 8 etasjer, 158 rom (ikke medregnet de hemmelige rommene), 2 000 dører, 10 000 vindu og 48 peiser.
Albert Einstein var også en eksentriker, han elsket å seile, men dro konsekvent ut med seilbåten sin når det var vindstille – da han sa det var mer utfordrende å seile uten vind. Han foreleste for sitt 8 år gamle barnebarn om Newton, fysikk og såpebobler, og da legen forbød Einstein å fortsette å røyke samlet han sigarettstumper fra gaten for å fylle pipen sin med. For da hadde han jo ikke kjøpt tobakk.

John ”Mad k” Mytton eide bjørnen Nell som han ridde inn i spisestuen på når han hadde gjester, Nell spiste senere opp beinet hans, uten at det minsket Johns dyrekjærlighet. Han hadde nemlig 2 000 hunder som ble foret opp på biff og champagne, og i spisestuen i 2.etasje hadde han en luke slik at giraffen hans kunne stikke hodet inn og spise søndagsmiddag sammen med ham. John var dog ikke like glad i mennesker, en gang etter at han hadde hatt den lokale legen og presten på middag kledde han seg raskt ut som banditt og overfalt sine to gjester på veien hjem, han skjøt etter dem og jaget dem mens de løp for livet.

Hew Kennedy har en uvanlig hobby, han har brukt flere år på å bygge en middelaldersk krigsmaskin, en 30 tonn tung og 4 etasjer høy stor katapult. Han bruker den til å kaste døde kyr, små biler og ustemte piano med bomber på over åkrene sine. Da han ble spurt om hvorfor svarte den eksentriske briten; Because it’s bloody good fun!

Eksentrikere er mer kreative, nysgjerrige, fantasifulle, idealistiske og intelligente enn befolkningen generelt. Det finnes faktisk en liste over eksentrikernes fremste egenskaper – de viktigste står øverst, deretter daler betydningen. Ingen har alle disse egenskapene, men kan du svare positivt på 10 av disse, er det mulig du er en eksentriker.

Har du følgende egenskaper?

1.ukonvensjonell
2. kreativ og fantasirik
3. svært nysgjerrig
4. Idealistisk (ønsker å gjøre verden til et bedre sted, og alle menneskene i den mer lykkelige)
5. har en merkelig form for humor
6. var spesiell allerede i barndommen
7. enslig (eller gift litt for mange ganger)
8. er lykkelig opptatt av flere fikse ideer
9. er eldste barn i søskenflokken eller enebarn
10. har uvanlige matvaner og et originalt husvære
11. er intelligent, påståelig og åpenhjertig
12. er overbevist om at du alltid har rett og at resten av verden er i utakt med deg
13. Er uinteressert i konkurranse og likegyldig til å bli bekreftet av det øvrige samfunn
14. er lite interessert i andre menneskers meninger – med mindre du kan overbevise dem om at din innstilling er den riktige
15. er elendig til å stave (mange eksentrikere opererer med egen skriftnorm)

Hvis du svarte ja på 10 av disse kan du se fremtiden lyst i møte, ettersom eksentrikere lever lengre og er lykkeligere enn den grå hop!

Jeg har ikke tenkt å gå i detalj på egne svar her, men må nok innrømme at jeg scorer stort på nr 8 og 12.

Dr. Weeks anslår at omtrent 1 av hver 10.000 mennesker er eksentriske i en eller annen grad, selv om mange, spesielt kvinner, er skapeksentrikere. Har du ingen eksentriske egenskaper anbefaler jeg å slå deg litt mer løs – for helsens skyld!

Hvis du har lyst til å lese mer om dette er det bare å lete frem boken Eccentrics, A study of sanity and strangeness av Dr David Weeks og Jamie James.

Foto som illustrerer en mine fikse ideer; nemlig gresskar! Her sammen med Nathan Lediard som dyrket frem disse store gresskarene for meg i 2013