Hvor mange farger kan du se?

https://ingadalsegg.com/wp-content/uploads/2024/02/Inga-med-palett-Kulturvokku-22.jpg

Verden er full av farger i alle nyanser. Fra duse pastellfarger til selvlysende neonfarger. For oss med normalt fungerende syn tror jeg det er vanskelig å se for oss en hverdag uten farger. En verden i grånyanser. Det får i hvert fall meg til å tenke litt ekstra på hvor viktig farger faktisk er.

Jeg jobber med farger hver dag. Paletten min er alltid full av maling i mange nyanser, og når jeg tegner har jeg 3 forskjellige esker med pastell-kritt og -fargeblyanter rundt meg.
Men jeg elsker også farger i andre sammenhenger.
For meg er det absolutt ikke likegyldig hvilken farge tannbørsten eller tekoppen min har. Jeg har byttet kopp med andre både på kurs og på møter for å få en farge som fungerer for meg.
På min ukentlige runde med basseng-fysioterapi er det faktisk litt viktig for meg å få den røde isopor-pølsa. Jeg er voksen nok til å innse at den blå sikkert også fungerer, men jeg er også såpass lettpåvirkelig at jeg vet det kan gi meg en dårlig start på dagen, så hvorfor utsette meg for det?
Det eneste grå klesplagget jeg har er noen tykke sportssokker jeg bruker til turgåing, kun fordi jeg ikke greide å finne den typen i andre farger, ikke en gang svart. Grått og beige er for meg rene energityver.

Jeg fikk en paraply som ser ut som en malingspalett – full av farger – til jul. Jeg er såpass opphengt i hverdagsglede at jeg nesten gleder meg til vått og grått møkkavær slik at jeg får testet hvor mye den vil lyse opp både omgivelsene og humøret mitt! Jeg er helt sikker på at en grå regnværsdag vil føles akk så mye bedre med den paraplyen.

Et måltid uten en fargeklatt på tallerkenen føles trist og litt mangelfullt for min del. Om sommeren drysser jeg ferske urter på middagen, jeg spiser salat eller grønnsaker til det meste og bruker både agurk, paprika og tomat på osten jeg har på brødskiva eller knekkebrødet mitt.

Trenger jeg litt ekstra energi eller mer optimisme en dag velger jeg gjerne mer fargerike klær enn vanlig. Det føles enda bedre hvis jeg i tillegg kan toppe antrekket med fargekoordinert tilbehør. I dag er jeg iført en av mine favorittkombinasjoner – rødt og turkis.
Farger påvirker oss på så mange vis.

Forskere har bevist at vi mennesker kan se 10 millioner farger, men likevel snakker de fleste av oss stort sett om gult, oransje, rødt, blått, grønt, lilla, rosa, brunt, svart, grått og hvitt. Altså 11 forskjellige ord for farger i stedet for 10 millioner. Vi damer bruker nok ofte mer nyanserte ord når vi diskuterer farger på noe enn det mange menn gjør.

Farger er overalt rundt oss – og ikke bare visuelt sett. Bare tenk på språket vårt, vi har ord og uttrykk som; blåtime, blåmandag, blåtur. Noe kan komme helt ut av det blå, en person kan være blåøyd, kongelige har blått blod. En historie kan mangle en rød tråd, du kan kjenne en rødstrømpe, oppleve å se rødt, kanskje er du helt rødglødende av raseri? Håpet kan være lysegrønt, et sted kan oppleves som en grønn oase, men du kan også bli grønn av misunnelse. Du kan komme med en hvit løgn eller hvitvaske penger. Kanskje er du familiens sorte får, eller ler rått av svart humor?
Hvordan påvirker farger deg?