Jeg skulle hatt en QR-kode på underlivet mitt

https://ingadalsegg.com/wp-content/uploads/2021/05/med-solbriller-scaled-e1621414264402.jpg

Da jeg gikk på ungdomsskolen og vi skulle ha seksualundervisning ble klassen delt opp etter kjønn. Klasseforstanderen vår anbefalte oss jentene å alltid ha på oss kjole eller skjørt når vi skulle til gynekologen. Dette er 30 år siden, i en periode da moten tilsa at vi alle gikk i åletrange stretch dongeribukser. Det eneste jeg hadde av skjørt og kjoler den gang var nok til sommerbruk, eller for finere anledninger.

Mitt første besøk i gynekologstolen var ikke så lenge etterpå – jeg grudde meg veldig, og husker at jeg hadde på meg en trang, hullete dongeribukse. Det gikk brått opp for meg hvorfor læreren min hadde anbefalt oss kjole eller skjørt. Siden den gang har jeg aldri vurdert annen bekledning i slike situasjoner.

Hvis du synes det er fryktelig pinlig eller kleint å høre om underliv anbefaler jeg at du ikke leser videre.

Det siste året har jeg hatt langt flere underlivs-undersøkelser enn normalt siden jeg lider av endometriose.
Det har gått så langt at jeg nå har to favorittkjoler som jeg velger mellom når jeg skal til gynekolog. Den ene er laget av en venninne som driver kjolebutikk. Jeg vurderte å sende henne et foto av meg selv hos gynekologen forrige uke og si at dette er den mest praktiske gynekolog-kjolen jeg har hatt! Men det er muligens ikke den typen salgs-argumenter eller reklame hun ønsker seg mest? Jeg angrer dog litt på at jeg ikke tok det bildet…..

Jeg anbefaler i hvert fall kjole foran skjørt, og da gjerne kjoler som er litt løse og ledige, lett å trekke opp. Det er praktisk å kun ta av seg truse – og en eventuell strømpebukse – før man setter seg opp i gynekologstolen, og så trekker opp kjolen eller skjørtet. Jeg har for lengst sluttet å gå bak forhenget for å kle av meg, det er da ikke nødvendig i en slik kjole.
Når du reiser deg opp av stolen etter undersøkelsen faller kjolen automatisk ned av seg selv og vipps så er du påkledd igjen.

På et gynekologbesøk forrige uke kommenterte legen leende at hun ikke opplevde så ofte at pasientene omtrent hoppet opp i stolen og sa: Kom igjen, kjør på!
Det var liksom ikke så mye å vente med i mine øyne, det var jo derfor jeg var der. Humor gjør for øvrig de aller fleste situasjoner akk så mye bedre.

Heldigvis finnes jeg ikke sjenert når det gjelder kropp og nakenhet. Badedøra er aldri låst hjemme hos oss, jeg lukker den aldri helt heller. Det er jo kjekt at den står på gløtt så katten Nils kan få komme og gå som han vil.
Kropp og kroppsfunksjoner er jo det mest naturlige i verden, jeg skjønner ikke at det skal være så fryktelig pinlig.

Det er i grunnen en fordel tatt i betraktning av at jeg nå har opplevd flere ganger at gynekologene som undersøker meg synes jeg er et så interessant tilfelle at de ringer etter flere så andre kan få komme og se. Noen ganger har det tatt litt tid før alle har innfunnet seg, mens jeg har ligget det og spriket med beina i alle retninger. Ved et par tilfeller syntes legestanden at underlivet mitt var så fascinerende at de begynte med undersøkelsen helt på nytt. For min del er det ikke så nøye om det er en eller fem leger i rommet, hvis noen kan lære noe av å se på og undersøke kroppen min må vel det være mer som en bonus for kommende pasienter etter meg. Hadde jeg vært hest hadde jeg naturlig nok vært sendt på nødslakt for lengst, men enn så lenge kan jeg tydeligvis gjøre litt nytte for meg.

Jeg husker at gynekologen jeg hadde da jeg bodde i England hadde en stor plakat av George Clooney hengende i taket over stolen. Helt genialt spør du meg.
Selv lever jeg i håpet om å en vakker dag kunne få male et stort maleri med masse detaljer som kan henge over en tannlegestol eller gynekologstol. Da har man jo både noe å se på og kanskje noe å snakke om.

Apropos det, en venninne fortalte meg at hun hadde grudd seg veldig før et besøk hos gynekologen. Hun er av typen som prater ustanselig når hun blir nervøs. Hun kom seg opp i stolen, fikk beina opp i bøylene og lente seg bakover. Den mannlige legen setter inn et spekulum og venninnen min sier
– Det er for øvrig spindelvev oppi der!
– Så du har ikke et aktivt sexliv altså? svarer legen

Det ble litt latter fra begges side da det viste seg at pasienten snakket om spindelvev i taket!

Siden jeg har vært operert ved Ullevål i Oslo, men får oppfølging på St.Olavs går det alltid med litt tid på å fortelle, forklare og oppdatere.
Jeg vurderer nesten å få lagt inn en slik QR-kode der nede, slik at nye gynekologer bare kan scanne den og se hva slags diagnoser, operasjoner og prosedyrer underlivet mitt har vært gjennom. Det hadde spart meg for fryktelig mye tid!

 

øverst foto av meg i en av mine favoritt gynekolog-kjoler. Forøvrig en omslagskjole laget av Se min kjole

Skriv et svar

Du må være innlogget for å skrive kommentarer.