Jeg har kastrert mange

https://ingadalsegg.com/wp-content/uploads/2021/05/2021-05-07-17.22.03-scaled.jpg

Jeg har uvanlig mye erfaring med kastrering konkluderte en av mine venner i går. Jeg må innrømme at jeg ikke en gang vet hvor mange kastreringer jeg har vært med på, men denne erfaringen inkluderer i hvert fall både hest, lam og gris. Jeg har også satt sprøyter mot jurbetennelse og vært med på avhorning av kalver – til tross for at jeg aldri har bodd på gård.
Men jeg tilbragte min utplasseringsuke på ungdomsskolen hos veterinær.
Kjærligheten til dyr var avgjørende for valget jeg tok den gang, jeg opplevde mye spennende og fikk mange uventede erfaringer i løpet av uka, til tross for at gleden over å kunne få skape noe med hendene gjorde at jeg i stedet endte med å bli kunstner.
Jeg hadde nok håpet på å få være med på å behandle noen katter og hunder også, det fikk jeg ikke. Men jeg glemmer aldri den varme sommerdagen da hele to dyrleger var klar for operasjon. Først måtte de fange inn en hest med lasso – unektelig litt gøy å se på. Så måtte dyret legges i bakken for kastrering da han hadde en testikkel i bukhulen.

Forrige uke hadde jeg Synnøve på 15 år på utplassering her hos meg på Dalalåven Atelier. Jeg vet ikke helt hvilke forventninger hun hadde, men jeg håper hun kanskje får mer bruk for noe av det hun lærte forrige uke enn jeg fikk av all kastreringen jeg deltok på den gang!
Synnøve fikk både være med på å undervise kunstelever og å jobbe selvstendig med egen kunst på atelieret. Kunstnerhverdagen kan være variert, plutselig dukker de merkeligste oppdrag opp. Apropos kjærligheten til dyr; her på Dalalåven inkluderer naturligvis også arbeidsoppgavene kosing med Atelierpusen Pusur, og å gi ham godbiter slik innimellom.

Synnøve hadde gledet seg til å få prøve oljemaling, og hun imponerte i hvert fall meg stort da hun både behersket teknikken raskt og malte et helt utrolig flott bilde. Jeg håper inderlig hun velger et kreativt yrke, og at hun aldri slutter å tegne og male. Jeg synes det er flott at noen velger å ha utplasseringsuke utradisjonelle steder.

I klassen min den gang på slutten av 80-tallet tok flere av oss vidt forskjellige valg. Unni jobbet hos Trondheim Symfoniorkester, hun fikk sin første erfaring med å bo i by den uka – noe jeg har forstått var minst like spennende som arbeidsoppgavene. Jobben i symfoniorkesteret bestod nemlig mest av administrasjon. Selv om hun senere gikk på musikklinja endte hun ikke som musiker, men hun bor i hvert fall i by.

Kristin jobbet på det lokale gatekjøkkenet. Det førte til mange års deltidsjobb der mens hun gikk på skole, hun oppdaget også at hun elsket å jobbe bak disk, møte forskjellige folk og yte service.  Noe som igjen førte til at hun også har drevet egen butikk.

Min venninne Ina tilbragte utplasseringsuka på bilverksted, hun fikk være med på å skifte bremser på en ambulanse og hadde det veldig gøy, samtidig som hun innså at hun ikke ville orke å jobbe i et så mannsdominert yrke.  Ina utdannet seg i stedet til frisør og makeup-artist for spesialeffekter innen film, TV og teater. Nå skal hun omskolere seg, den store drømmen hennes er å bli obduksjonstekniker. Som en ivrig leser av krimbøker er jeg fascinert av alt man kan lære og finne ut av via en obduksjon, men jeg tror ikke det er et yrke jeg selv ville ha valgt. Det holder nok med den hestekastreringa for min del.

Ikke mange jeg kjenner har endt opp med det yrket der de var utplassert den gang. Men til tross for det fikk nok de fleste en god del nyttige erfaringer.

Yrkeslivet har forandret seg mye siden den gang jeg hadde ei uke hos dyrlegen. Det finnes så mange yrker og arbeidsoppgaver ingen av oss kunne sett for oss da. Hadde det vært nå hadde det kanskje blitt delt både bilder og filmsnutter av alt jeg opplevde i forskjellige fjøs rundt omkring i bygda den uka på sosiale media?
Jeg delte i hvert fall litt om Synnøve sin uke her hos meg på Dalalåven på sosiale media forrige uke.

Apropos det, jeg lurer på om noen av dagens ungdom har valgt utplasseringsuke hos en influencer? Jeg vil tro det kan være like vanlig som en del andre mer gammeldagse yrker nå.

Atelierpusen Pusur og Synnøve på utplasseringsuke hos meg på Dalalåven Atelier

Foto øverst av Synnøve og meg på Dalalåven forrige uke, med hennes maleri i midten

Skriv et svar

Du må være innlogget for å skrive kommentarer.