Krav til en vellykket helg

https://ingadalsegg.com/wp-content/uploads/2019/09/1980-hyttetomt.jpg

I familien min gjør vi aller helst alt selv, – så langt det lar seg gjøre. Vi er ikke så gode på å slappe av hvis det er noe som kan, skal eller bør gjøres. 

Familien Dalseggs Arbeidsleir har de senere årene pusset opp huset mitt, snekret terrasse på hytta (mye jobb siden vi har hytte på fjellet uten bilvei, innlagt vann eller strøm), lagt platting i hagen min, pumpet en kjeller tom for vann, restaurert en gammel låve til å bli det flotte atelieret mitt og mye mye mer.
Reglene er som oftest greie; når man er ferdig med sin vanlige jobb for dagen tillates det en middagspause på rundt 30min før man innfinner seg og er klar for snekring.
På helg slår man seg løs og ligger lenge, dette betyr at man ikke starter arbeidsdagen før ca 09.30 på lørdager og søndager.
Har man av en eller annen grunn fri benyttes naturligvis denne tiden til snekring.
Pause for påfyll av mat og drikke tillates når dette er helt nødvendig.

Da jeg var lita husker jeg at jeg syntes pappa jobbet veldig mye. Slik skulle ikke jeg bli når jeg ble stor! Vel, – noen ting går tydeligvis i arv, – så av alle ting jeg kunne ha arvet fra min kjære far har jeg blitt tildelt arbeidsnarkomani, en stor dose stahet og føtter det ikke er lett å finne sko til…

Forrige uke var det på tide med nok en runde med familiens arbeidsleir, oppgaven var riving av gammel bordkledning, utlekting av gammel tømmervegg, isolering og ny bordkledning på en vegg på huset mitt.
Da jeg dro for å kjøpe materialer måtte jeg spørre hvor mye spiker og skruer jeg trengte. Den ansatte bak disken tenkte litt, fant frem masse bokser, og sa dette er sikkert ikke helt nok, men dere greier uansett ikke bruke opp alt dette på ei helg.
Vel, han har aldri tilbragt ei helg med familien min. Søndag kl 16 stod jeg der omgitt av tomme bokser og følte meg utrolig frustrert, – vi trengte flere skruer! Også nå når vi var såååå nær å bli ferdige da! For ikke å snakke om, klokka var bare 16, – hva skulle jeg nå bruke resten av helga på liksom???

Mandagsmorgen var jeg raskt på pletten hos Bygger’n for å handle mer skruer så det er sagt! Det ble snekring både før og etter jobb, gammel bordkledning ble kappet til ved, og nå gjenstår det bare beising. Værgudene er ikke helt på vår side så da blir det faktisk noen dager med pause før veggen får riktig farge.

Familiens gamle hyttebøker viser at jeg har litt å slekte på.

Da de startet å bygge på hytta sommeren 1980 på skriver både besteforeldrene mine og mamma om muldvarparbeid med graving av tomt i tropevarme, at pappa brukte 8 timer på å slå ned berget, om fundamentering, drenering med mer. Min kjære far skriver

2.august 1980
Fundamentene til tilbygget er ferdigstøpt og man kan se litt lysere på livet. Ellers vil jeg få takke for en deilig varm ferieuke.
Magnar

Vinteren 1981 var fabelaktig i mine øyne, det var så utrolig mye snø! Jeg var 6 år og husker godt at hyttetaket fungerte som akebakke! Vi tok med akebrett helt opp til pipa og fikk da en flott lang akebakke derfra ned til brønnen. Foto i gamle album viser en fullstendig nedsnødd hytte der kun pipa stakk opp. Hytteboka forteller om mye måking av snø for de voksne, og mye moro for oss barna. Mormor skriver

29.mars 1981
Oss har maka snø heile dagen, har aldri vert så mye snø her før. Ein flott dag.
Ingrid

Ingen syting eller pessimisme der i gården altså. Skal prøve å ha dette i bakhodet neste gang jeg måker snø på harde livet.

Hytte-påbygging tok tid når man bodde langt unna og skulle gjøre alt for hånd i ferier. I familien min feiret vi derfor snekkerpåske, og målet var tydeligvis ikke å komme seg ut på fine turer eller kose seg med innholdet i påskeegg. Nei målet var å bruke opp alle materialer….

Lørdag 10.april 1982
Hele familien kom hit mandag for å feire snekkerpåske. Været har vært ideelt for inneliv, det har stort sett vært vind, i de siste dagene storm med snø. Har brukt opp nesten alle materialer, så påsken må sies å være vellykket.
Magnar

Kanskje ikke rart jeg har blitt som jeg har blitt? Er det en vellykket helg hvis man har brukt opp alle skruer?

 

øverst foto av pappa og morfar som graver ut hyttetomt sommeren 1980

Søndag kl 16 var det tomt for skruer, – kriiiiise!

Skriv et svar

Du må være innlogget for å skrive kommentarer.