Man velger vel ikke familimedlem ut fra modellegenskaper?

https://ingadalsegg.com/wp-content/uploads/2019/12/2017-Frøya-Inga-1.mars-17.jpg

Svarte katter har i århundrer vært sterkt knyttet til overtro og mytologi. De har vært fryktet, misforstått og utsatt for masseutryddelser.  I dag tror forhåpentligvis de færreste at svarte katter står i ledtog med djevelen. Likevel er det et faktum at svarte katter sjelden får seg nye hjem.

Jeg har alltid vært glad i dyr, og har vokst opp med katter. Da jeg selv ønsket meg katt som voksen bodde jeg i England. Jeg dro til et senter som redder og omplasserer dyr. Planen var å se etter en rød katt. Men jeg endte i stedet opp med å reise hjem med 2 svarte små nøster. Kattene Balder og Frøya.
Det var egentlig ganske tilfeldig at det ble slik den gangen for 19 år siden. Katten Frøya lever fremdeles og sitter nå i fanget mitt mens jeg skriver.

Den dagen Frøya og broren hennes ble med meg hjem ble jeg gjort oppmerksom på at av alle katter som ender opp for adopsjon eller omplassering i verden, så er det en overveldende overvekt av svarte katter som aldri får nye hjem.
Svarte katter blir sjelden adoptert eller omplassert, de ender stort sett opp med å bli avlivet. Dette gjelder ikke bare i Norge eller i England, men på verdensbasis.
Røde katter er ekstremt populære fikk jeg vite, de får seg alltid nye hjem. Derfor endte jeg med å glemme mitt ønske om en rød katt. Da jeg så en svart kattemor med 4 svarte kattunger var valget lett å ta. I dag er jeg uendelig glad for det valget.

Hvert år ender 3-4 millioner katter i verden på et slikt senter. Av disse er det altså de svarte kattene som i hovedsak ikke får seg nye hjem. Her i Norge er det lettest å finne nye hjem til kattunger, med unntak av de svarte kattungene.

Det har vært gjort flere undersøkelser på hvorfor svarte katter er så upopulære.

I århundrer har svarte katter blitt assosiert med ulykke og trolldom. I middelalderen var frykten for svarte katter så stor at bare det å eie eller mate en svart katt, kunne føre til henrettelse. I vestlig historie har svarte katter blitt sett på som et ondt tegn, og de ble særlig knyttet til hekser. Noen mente at svarte katter var hekser som skiftet form, eller at de sto i ledtog med djevelen. Andre trodde at det å se en svart katt var et varsel om et nært forestående dødsfall.

Denne negative stereotypen er en forklaring – men studier viser at det er mer komplisert enn som så. I Storbritannia og i Japan har svarte katter tradisjonelt blitt sett som lykkebringende, uten at det har økt populariteten.
De siste 10 årene har nemlig svart katter blitt enda mindre ønsket. Over 70% av katter som trenger nye hjem er nå svarte eller hovedsakelig svarte med litt hvitt.

Årsaken er rett og slett at de er «lite fotogene». Svarte katter tar seg ikke like bra ut på sosiale media, de er ikke særlig «selfie-vennlige.»
For all del, jeg kan skrive under på at det ikke alltid er like lett å ta bilder av en svart pus. Jeg har utallige bilder av Frøyapus der hun ser ut som skygge eller spøkelseskladden. Men jeg er likevel sjokkert over at vår tids selfie-kultur med deling av bilder på sosiale media har ført til at mange eiere gir fra seg sine svarte katter fordi det er vanskeligere å se ansiktsuttrykket deres på foto på Instagram, Snapchat eller Facebook

I Storbritannia markeres «Black Cat Day» av dyrevernsorganisasjoner den 27. oktober. I USA markeres «Black Cat Appreciation Day» den 17. august. På instagram finnes emneknaggene #blackcatsmatter #blackcatlove og #blackcatsofinstagram

Målet er å feire disse vakre dyrene, og å oppfordre folk til å adoptere en hjemløs, svart katt.

Modellegenskaper bør ikke være det som avgjør når man velger et dyr som skal være en del av familien. Se for deg om et slikt tankesett ble overført til oss mennesker. Og som min samboer Frøyapus på 19 år påpeker når jeg leende kaller henne spøkelseskladden på enkelte foto;
finnes det egentlig noe mer elegant enn en sort panter?

Frøya er kanskje ikke så lett å fotografere, men er like høyt elsket for det

 

Skriv et svar

Du må være innlogget for å skrive kommentarer.