Med fjærpenn og pergament

Fredag 6.mai 2016

NRK var på besøk her på Dalalåven Atelier på onsdag. I kveld kan du se innslaget på Distriktsnyhetene for Møre og Romsdal (kl 18.45).

Det kommer også et lengre innslag på Norge Rundt, men det blir ikke denne uka her. Jeg gir naturligvis beskjed her straks jeg vet dato for Norge Rundt innslaget!NRK på DalalåvenPå bildet under ser dere meg og Professor Lise Randeberg på Gunnerusbiblioteket i Trondheim, på bordet ligger et dokument som er fra perioden år 1200-1400.

Vi samarbeider for tiden på et prosjekt, og dette dokumentet er årsaken til at jeg en stund nå har jobbet med blant annet fjærpenn og pergament
Inga-Lise-biblioteket

Prosjektet er et samarbeid mellom:
institutt for kjemi ved NTNU (Emilio Catelli), Institutt for elektronikk og telekommunikasjon NTNU (Professor Lise L Randeberg), universitetsbiblioteket NTNU (Victoria Juhlin) og meg

Vi jobber med et fragment fra et gammelt dokument som vi vet veldig lite om. Vi tror det er fra en gang mellom år 1200-1400.
NTNU har scannet dokumentet med et hyperspektralt kamera. Ut fra disse dataene har de funnet ut en god del om hvilke pigmenter og stoffer som er brukt. Siden de vet lite om hvordan dette dokumentet ble laget bestemte de seg så for å få en kunstner til å hjelpe dem med å lage en reproduksjon. Og der kom jeg inn i bildet.

Blant annet er metodene de brukte for å  blande ut malingen usikre, verktøyene er usikre og teknikkene er usikre.  Siden vi er usikre på teknikkene som ble brukt, kan en scanning av en kopi hjelpe oss til å forstå mer om vi har gjettet riktig med tanke på prosess og materialer, og dermed gi oss større forståelse og bringe oss nærmere i å finne ut mer om dokumentet og dermed kanskje også finne ut hvor det kommer fra og når det ble laget. Et sted i verden finnes kanskje fortsatt resten av boka fragmentet kommer fra? Kan dette hjelpe oss til å finne det?

Dette er nesten som å lete etter den manglende delen av et skattekart!
Jeg for min del synes det er utrolig spennende å få være en del av dette prosjektet!
Så slik ser arbeidssituasjonen min ut for tiden!arbeidsbordi aksjon

 

Skriv et svar

Du må være innlogget for å skrive kommentarer.