Menneskedressur

https://ingadalsegg.com/wp-content/uploads/2015/01/atelierpus.jpg

Jeg deler hus med katten Frøya, – etter at hennes bror Balder døde i februar har Frøya forandret seg en del. Ikke bare krever hun mer oppmerksomhet, og har blitt mer kosete og klengete, i tillegg har hun begynt et hardere dressur-regime.
Frøya er ekstremt sprek og spenstig. Når jeg står på atelieret og maler, og Frøya mener det enten er tid for kos, tid for mat eller vil si fra om at jeg skal slippe henne ut, tar hun sats og hopper direkte opp på skuldrene mine. Jeg står alltid oppreist når jeg maler, jeg liker å kunne gå noen skritt frem og tilbake for å se bildet jeg jobber med både på avstand og på nært hold. Som oftest er jeg fullstendig oppslukt av det jeg jobber med og legger ikke merke til hva som skjer rundt meg. Når en katt da brått og uten forvarsel lander hardt på skuldrene mine med alle klørne ute hender det at penslene flyr ut av hendene mine.
Men hun oppnår jo alltid oppmerksomhet på denne måten da, det er det ingen tvil om!
God balanse har hun også, så hun kan gjerne sitte lenge på skulderen min mens jeg fortsetter med mitt, – rene papegøyeoppførelen!
Noen ganger legger hun seg som et skjerf rundt halsen min, gnir hodet sitt mot ansiktet mitt og mener tydeligvis at jeg godt kan fortsette å male så lenge hun kan ligge der samtidig. Ikke så praktisk kanskje, men det er av en eller annen grunn litt vanskelig å si nei til en malende katt….
Så jeg har gjort mye forskjellig med Frøya på skulderen, – inkludert det å måke snø faktisk!

Etter å ha bodd sammen med Frøya i snart 14 år kan jeg skrive under på at det her i huset i mange år blitt bedrevet lydighetstrening for å gjøre Inga til det perfekte kjæledyr.

Hvis det eksisterer en håndbok for katter i menneskedressur tror jeg noen av kapitlene ser omtrentlig slik ut:

 

Det å forstå sitt menneske:

Hunder har muligens herrer. Vi katter har tjenere, dette er det viktig å huske på for et lykkelig katt-menneske forhold.

–          For å sikre at mennesket ditt forstår at du er Alfakatt, overhode for familien og flokkens leder, innfør et status-reduksjonsprogram. Mennesket ditt må lære at du har førsteretten på alle stoler, senger, sofaer og døråpninger. Du forventer å bli servert mat først, og gå gjennom dørene før det gjør. Et lykkelig menneske kjenner sin plass – godt under katten.

–          Selv om mennesker ikke snakker katt, lager de mange lyder. Mesteparten av disse kan du trygt overse. Men noen få kan være verdt å huske. Hold ørene åpne for menneskelyden ”dyrlege”, når du hører denne forlat huset og kom ikke hjem før neste dag.

–          Lyder det er verdt å reagere på er lyden av hermetikkbokser som åpnes, lyden av en kniv mot en skjærefjøl, og lyden av kjøleskapet som åpnes. Kom deg inn på kjøkkenet i en fart.

Lydighetsdressur – belønning og straff:

–          Mennesker elsker kos. Belønn de med å male høylytt, gni hodet mot dem og gni deg opp langs beina deres. Legg igjen et kjærlig tegn av pels på de nye klærne deres, de har ingen pels, så de fortjener såpass.

–          Kna fanget deres med forlabbene dine, klørne sakte inn og ut. Mennesker setter pris på slik kattungeoppførsel, men samtidig opplever de det som vondt. Mor deg over det blandede ansiktsuttrykket deres, med en blanding av glede og smerte.

Oppmerksomhet, takk!!

–          Plasser baken din midt på avisen mennesket ditt leser, pass på å dekke den delen det leser.

–          Poser foran tv-skjermen med halen rett til værs svingende frem og tilbake, eller dask til skjermen med labbene.

–          Hopp opp i vinduskarmen, på toalettkommoden, vasken eller andre egnede steder og skyv ned gjenstander du finner der. Dette er en spesielt nyttig teknikk for å vekke sovende mennesker.

–          Sett deg i vasken når de skal pusse tennene.

–          Lek med alle de blanke kulene og glitterstrimlene som henger på juletreet. Hvis du tar fart og hopper opp for å nå tak i en gjenstand får du garantert masse oppmerksomhet.

–          Spankuler over tastaturet til pc-en, pass på å trykke ned så mange taster som mulig. Bruk kroppen din til å dekke det som skjer på skjermen. Stå rolig på en tast slik at den gjentar seg i det uendelige.

–          Spis en potteplante. Hvis du ikke liker smaken, lek med den og klor den opp i små biter. Spis gress ute i hagen, gå inn og spy det opp på egnet sted.

Måltider

–          Nekt å spise fra en boks som ikke er nyåpnet. Dette dresserer mennesket ditt til å kjøpe en ny liten boks for hvert måltid, og vi katter vet at det er den dyreste og beste maten.

–          Mennesker jakter på butikker og bringer mat tilbake til deg. Det er din jobb å dressere de til å bringe den riktige maten ved hjelp av belønning. Mal intenst og høylytt når du spiser dyr mat og nekt å spise billig mat.

–          Billig mat behandles med nedgravingsteknikken. Gå rundt matskålen og forsøk å grave ned maten med usynlig kattesand. Dette viser hva du synes om maten.

–          Oppmuntre mennesket ditt til å dele maten sin med deg. Sitt ved bordet så nært som mulig og følg maten med øynene. Strekk ut labbene og forsøk å få tak i maten på sin veg fra tallerkenen til menneskets munn.

Plassen din

–          Ikke vær egoistisk. La mennesket ditt bruke lenestolen når du er ute og jakter eller er opptatt med noe annet. Bare pass på at det flytter seg når DU vil sitte der.

–          Hvis døren er lukket klor desperat på gulvet eller døren slik at du etterlater tydelige merker. Alle dører skal stå på gløtt hele tiden, spesielt ytterdøren når det er full snøstorm ute. Mennesker bør være automatiske døråpnere for katter.

–          Noen katter mener det ikke er bra for disiplinen å tillate mennesker i sengen. Men vær sjenerøs og del. De elsker å sove ved siden av deg. Det å la mennesker dele sengen med deg er også en ypperlig måte på sikre seg en varmepute på.

–          Alt mykt – nyvaskede klær, jakker, undertøy, ballkjoler osv – er en god katteseng, alt unntatt en nyinnkjøpt katteseng

Lek og moro

–          Alt som ikke er spikret fast er en katteleke, alt unntatt en nyinnkjøpt katteleke.

–          Mennesker bringer ofte hjem uønskede gaver som fargerike små baller, juksepels formet som mus og lignende. Overse disse. Hvorfor kan de ikke ta med en ekte mus hjem i stedet?

Har katten din noen dressurtips som jeg ikke har nevnt her?
Frøya klatrepus

Skriv et svar

Du må være innlogget for å skrive kommentarer.