Når man må importere te TIL England

https://ingadalsegg.com/wp-content/uploads/2023/09/2023-09-13-11.43.45-e1694769886577.jpg

Jeg har aldri likt kaffe, men har vært en tedrikker i alle år.

Den gangen jeg flyttet til England som ung kunststudent gledet jeg meg til all teen jeg trodde de hadde der.
Jeg så for meg et gigantisk utvalg av tesorter i alle matvarebutikker. Overraskelsen var stor da jeg oppdaget virkelighetens tehyller i de engelske butikkene. Store skilt fortalte meg at her var det en hel reol med te. Men selv om reolen bugnet var det altså ikke snakk om et utvalg med forskjellige typer te.
Årsaken til at reolen var full var derimot at det var mengder med English Breakfast te laget av forskjellige firma, og at alle disse merkene hadde esker på 50 teposer, 100 teposer, 150 teposer eller mer.
Så i stedet for å velge hvilken type te man har lyst på i dag handlet det her om å velge mellom Yorkshire Tea, Tetley, PG Tips, Twinings eller en av de mange andre, og så finne ut om man trengte seg 50 eller 500 teposer i dag.
Bortgjemt på nederste hylle fant jeg et lite utvalg annen te som den gang da i hovedsak bestod av Earl Grey og en type urtete.

Skuffelsen var stor etter å ha trålet alt jeg kunne finne av supermarked til helsekost-butikker for så å oppdage at tilstanden var den samme over alt.

I min frustrasjon grep jeg til penn og papir og skrev et langt brev til Twinings – dette var på midten av 90-tallet så det å skrive brev var i grunnen eneste måten å ta kontakt på. I brevet forklarte jeg innstendig min frustrasjon over at jeg måtte få mine foreldre i Norge til å sende meg te til England! Tenk det – at noen i Norge måtte sende meg engelsk te til England. Det er jo direkte uhørt! Jeg opplevde en tekrise rett og slett.

Bare noen få dager etter at brevet var postlagt kom det svar fra Twinings. På høflig britisk vis beklaget de naturligvis min fortvilte situasjon, samtidig som de forklarte at grunnet briters meget tradisjonelle smak når det gjaldt te ble alle disse andre tesortene kun laget for eksportmarkedet. De var ikke å finne i butikker i Storbritannia, der solgte de bare English Breakfast og litt Earl Grey.
Men siden jeg var i akutt nød ville de naturligvis hjelpe, så vedlagt var en liste over alle de forskjellige typene te de laget, og beskjed om at jeg kunne handle direkte fra dem.

Bare to dager etter at bestillingen var sendt ankom en kasse med te, og slik fortsatte det i alle årene jeg bodde der. Twinings eksporterte altså te til Europa, og til min dør i Leicester – enestående service rett og slett.

Jeg har inntrykk av at det har blitt langt flere kaffedrikkere i Storbritannia nå enn det var den gang jeg bodde der.

I løpet av mine 7 år i England fikk jeg indoktrinert at te kurerer det meste; om det er kjærlighetssorg, depresjon, sykdom, problemer på jobben eller privat, eller bare det at du har en dårlig dag så var reaksjonen stort sett;
– I’ll go and put the kettle on and make us a lovely cup of tea.

Ikke lenge etterpå ankom vedkommende med en porselenskopp med sterk te, naturligvis med mye melk og uten noen tepose i. Slikt fjernes før servering. Det hele føltes omtrent som et lite rituale.

Jeg opplevde også samme responsen når noe skulle feires, da var det rett inn på kjøkkenet for å sette på vannkokeren og lage te.
I begynnelsen lo jeg litt av det, men etter noen år ble jeg nok smittet må jeg innrømme. Jeg bruker den dag i dag te som trøst, terapi, belønning og jeg vet ikke hva.

Min daværende svigermor var helt sjokkert da hun oppdaget at jeg bare hadde vanlige kopper, ingen av porselen. Ikke spesielt uvanlig at en ung student ikke har porselenskopper spør du meg. Men dette var i hvert fall så opprørende for henne at på hennes neste visitt fikk jeg 2 kopper av det fineste porselen – da hun i hvert fall nektet å drikke te på så usivilisert vis som ut av et vanlig krus. Porselenskoppene har jeg fremdeles – men jeg innrømmer glatt at min favoritt tekopp er husets største kopp – og den er da altså ikke av porselen.

 

Jeg innser naturligvis at te egentlig ikke kurerer alt. Men jeg kikket litt rundt på det store internettet for å finne ut hva te egentlig kan hjelpe mot.

Vil du beskytte deg mot hjerteinfarkt, minske risiko for hjerneslag, redusere faren for kreft, senke blodtrykket og bekjempe forkjølelse, influensasymptomer, tannråte og dårlig ånde? Drikk te! I følge BBC News lever tedrikkere også lengre etter hjerteinfarkt, disse forskerne anbefaler tre til fire kopper kvalitets-te hver dag.
Fem små kopper svart te om dagen i fire uker viste seg å bedre immunforsvaret til forsøkspersonene som ellers ikke var tedrikkere.

Dette tyder muligens på at britene er inne på noe? Jeg går i hvert fall å setter på tevannet!

 

Foto av Atelierpusen Pusur og jeg under en av våre mange tepauser på jobb på Dalalåven Atelier