Når en pepperkakebaker baker pepperkakeslott-og-klesskap…

https://ingadalsegg.com/wp-content/uploads/2016/12/Eva-Inga-action.jpg

Hos meg har det vært en tradisjon i 12 år nå å samle gode venner til en årlig Pepperkakebyggverkbakedag rett før jul.

Nå har jeg naturligvis bygd pepperkakehus i forskjellige variasjoner lenge før den tid, men de siste 12 årene har denne dagen blitt større og inkludert flere. Vi setter av en hel dag til lek og moro, sammen har vi bakt alt mulig fra slott med vindebro, vollgrav og prinsesse i tårnet, til vikingeskip som ligger til kai ved vikingelandsbyen – omgitt av Midgardsormen,
Colosseum med Cæsar, gladiatorer og løver,
Hobbithus,
eskimolandsby med iglooer, kajakk og hundeslede,
pyramider med sarkofag, kamelkaravane, palmer og Nilen full av krokodiller,
Whoville med Grinchen,
Nordpolen med julenissens verksted og slede og mye mye mer.
Når jeg sier at vi setter av hele dagen så mener jeg virkelig HELE dagen, –  det er ytterst sjelden at vi har brukt mindre enn 12 timer på dette totalt. Byggverket skal planlegges, maler skal lages, og så er det selve bakingen og stekingen hvor vi ofte må løse tekniske problemer som hvordan best lage en pepperkake-igloo, et enormt fjell, eller skroget på et vikingeskip. Det blir noe prøving og feiling, mye latter, og innimellom litt frustrasjon når noe knekker eller kollapser.
Gode tips for andre bakere er aluminiumsfolie, MYE folie, ølbokser som er delt i to på langs (brusbokser er litt for korte), og små ildfaste suffleformer opp-ned. Det er utrolig hva man kan få denne deigen til å gjøre hvis man bygger opp underlag og former den rundt slikt noe under steking.
Vi har et krav om at alt vi bruker skal være spiselig, MEN det må ikke være godt! Så da vi bygde hobbithus og skulle lage torvtak og vegger dekt av klatreplanter var det helt naturlig for oss å benytte oss av kombinasjonen melis med finklipt persille, knuste pistasjnøtter og grønn kokosmasse (farget grønn med konditorfarge). Vikingeskipet lå til kai ved en øy laget av couscous og gelatin. Løsningene har vært mange og kreative, men generelt har store deler av byggverkene våre vært ganske så uspiselige rent smaksmessig.

Da jeg var lita hørte vi alltid på Lørdagsbarnetimen på radio. En av favorittene mine derifra var «Løven, heksa og klesskapet.» Etter å ha hørt den på barnetimen endte vi med å låne alle bøkene om Narnia på biblioteket. Da jeg var blitt tenåring gikk det en tv-serie basert på bøkene i jula. Jeg husker hvordan vi skyndte oss å spise frokost for så å løpe inn på tv-stua hver morgen. Aldri har vel den store julefrokosten 1.juledag, med varm sjokolade med krem og mye godt pålegg, blitt inntatt i slikt tempo som da!
Fascinasjonen min for historiene fra Narnia har aldri forsvunnet, i voksen alder kjøpte jeg alle bøkene for å lese de på originalspråket. Da jeg bodde i England syntes jeg det var en opplevelse å se hvordan de pyntet hele byen til jul. Høydepunktet for min del var det året den store plassen foran Town Hall ble pyntet som Narnia, med løven Aslan og alle de andre figurene.
Jeg brukte nok opp minst en halv filmrull før jeg kom meg derfra!

I går bygde vi derfor pepperkake-Narnia, med klesskapet som en portal inn, faunen Tumnus sitter på en stein med skjerf og paraply like ved lyktestolpen i skogen. Løven Aslan sitter ved siden av demningen til Herr og Fru Bever, og slottet til heksa Hvit troner bakerst.
Kjøkkenet mitt så rimelig bombet ut i går, med saltstenger, (saltstenger må til når man skal bygge beverdemning nemlig), couscous og marshamallows over hele gulvet, nyraspede pepperkakesmuler over alt (rivjern er en nødvendighet for å få delene i riktig vinkel av og til) og det gikk med hele 4 bokser melis totalt, noe av all melisen havnet alle andre steder enn på bygget! Figurer og trær lages av marsipan og/eller fondant, så det går også med en god del konditorfarge av det sterke slaget. Hendene mine er fremdeles i en gulbrun-løvefarge jeg ikke får vasket av!
Vi startet kl 10 om morgenen, og måtte legge inn en pause for å se Snøfall på barne-tv kl 18, før vi igjen kunne fortsette. Så dette er mer som et pepperkake-maraton rett og slett!
Ikke bare er jeg heldig som har venner som stiller opp på slik galskap som dette år etter år, i tillegg er de så snille at de ikke drar før de har støvsuget både kjøkkenbordet og gulvet!
I dag tidlig ble frokosten min nærmest inntatt i Narnia, byggverket er nemlig såpass stort at pepperkake-Narnia faktisk tar opp halvparten av bordet. Heldige meg skal altså spise i Narnia hele jula i år!
Tusen takk til alle de herlige lekne vennene mine som stiller opp år etter år!

Faunen Mr Tumnus sitte inne i skogen ved lyktestolpen
Pepperkake-Hobbithus fra et tidligere år
Pepperkake-Hobbithus fra et tidligere år
img_0138
klesskapet foran er inngangen til Nania
narnia-siden
slottet til Heksa Hvit til høyre

Skriv et svar

Du må være innlogget for å skrive kommentarer.