sjøsyke fisker

De fleste mennesker går igjennom” hvorfor-stadiet” en eller annen gang i livet, – som oftest i forholdsvis ung alder. Jeg for min del har aldri helt greid å bli ferdig med det. Det er så mye jeg er nysgjerrig på, så mye jeg har lyst til å finne ut av.
Jeg er veldig glad i såkalt unyttig informasjon. I mine øyne er det ikke unyttig, men fascinerende.
Mange skjønner ikke hvorfor, de bryr seg ikke om å vite hvorfor man kaller en pølse som er laget av svinekjøtt for en Hot dog, – altså en varm hund.

For meg førte det til utrolig mye glede den gangen jeg fant svaret. Dette var før internettets tidsalder, så jeg spurte mange og brukte lang tid på å fundere over dette. Den dagen jeg snakket med en eldre mann i England som kunne fortelle meg historien bak dette ulogiske ordet føltes det som livet mitt ble litt rikere med en gang!

Det finnes mange myter rundt dette, men fakta er at referanser til dachshund-pølser og til slutt hotdogs kan spores til tyske innvandrere til USA på 1800-tallet. Tyske innvandrere brakte nemlig med seg både pølser og dachshunder til USA på slutten av 1800-tallet. Navnet hot dog begynte sannsynligvis som en vits om tyskerne små, lange, tynne hunder. De første skriftlige kildene er fra College-magasiner fra 1890-tallet der pølsevognene utenfor Yale-universitetet ble referert til som Dog Wagons og at folk stod der og spiste hot dogs.

Dyreriket er interessant. Visste du at fisk faktisk også kan bli sjøsyke? Fisk er altså ikke så sjøsterke som man skulle tro! Dette skjer oftest hvis de befinner seg i svært turbulent og urolig vann. Da kan de bli dårlige og kaste opp, akkurat slik som vi mennesker.

Et voksent pinnsvin har mellom 5 000 – 7 000 pigger. Jeg ser levende for meg den forskeren som satte seg ned og telte pigger for å finne ut akkurat det….

Neste gang du hører en hakkespett i aksjon anbefaler jeg å prøve å telle. En hakkespett kan nemlig dunke nebbet inn i en trestamme hele 20 ganger i sekundet. Snakk om tempo! De har en uvanlig sterk nakke og en slags støtdempere rundt hjernen. Hvis vi hadde prøvd noe lignende ville vi fått hjernerystelse.

De klassiske eventyrene er også fascinerende saker. Mange er nok ikke klar over at vi leser utvannede versjoner av disse eventyrene. Originalene var mye mer grafiske og brutale.
I både den skotske og den svenske original-versjonen av Askepott blir stemoren så desperat at hun skjærer av døtrenes hæl og tær slik at glasskoen skal passe.

Tornerose ble ikke opprinnelig vekket av et kyss. I den italienske versjonen fra 1636 – som er den første skriftlige versjonen – ble stakkars Tornerose voldtatt av en konge som red sin vei neste morgen uten å etterlate vår kjære Tornerose så mye som en lapp. Ni måneder etterpå våknet hun og oppdaget at hun var blitt den stolte mor til tvillinger.
Det slutter ikke der må vite. Slik kort oppsummert videre; kongen som voldtok henne er gift. Hans kone prøver etter hvert å spise Torneroses barn og å drepe Tornerose. Men til slutt ender det lykkelig med at den sjalu dronningen blir kastet i peisen og brent opp og kongen gifter seg med Tornerose. Historien slutter med en noe fascinerende moral, det står;” gode ting skjer med heldige folk, til og med mens de sover.”
Joda, jada…. Muligens ikke helt egnet som lesestoff på sengekanten i vår tid.

Historie er også spennende. Synet på hva som er den mest passende straffen for forskjellige typer forbrytelser har forandret seg kraftig opp gjennom tidene.

I det gamle Egypt var de ganske siviliserte, de bedrev ikke tortur, og drap ble straffet med henging. Unntaket her var foreldre som drepte sine barn. I slike tilfeller var straffen at vedkommende fikk liket av sitt døde barn bundet rundt halsen og måtte gå med det der helt til det råtnet.

Blant de mest hardbarkede og individuelle gamle grekerne var spartanerne. De tøffe, modige krigerne i Sparta hadde ikke sansen for det enkle behagelige livet folk førte i Athen. Hvis en mann i Sparta ble overvektig ble han pisket på offentlig sted, hvis han forble ugift for lenge (og dermed mistenkt for å foretrekke menn i stedet for kvinner) ble han offentlig brennmerket.

Fascinerende nok var den eneste forbrytelsen som ga dødsstraff i det angelsaksiske England tyveri. Det å stjele fra noen ble sett på som verre og mer ondskapsfullt enn å drepe dem.

Jeg blir veldig glad hver gang jeg møter andre likesinnede nysgjerrige mennesker. Da kan vi jo utveksle fakta og lære noe av hverandre. Slikt kan føre til entusiastiske og intense samtaler, til den grad at de mer uinteresserte gjerne himler med øynene og helst kommer seg unna.

Jeg har ekstremt god hukommelse, og irriterer av og til barndomsvenner og familie med å minne de på ting de har gjort og sagt som de helst vil glemme. Gjerne historier og begivenheter de hadde greid å fortrenge helt til jeg bare måtte mimre litt.

Samtidig må jeg nok innrømme at jeg er fryktelig dårlig på å huske ting jeg ikke anser som nyttig for meg. Unyttig informasjon dog, det sitter alltid godt lagret i hodet mitt. Og jeg bruker det, – med nok slikt lagret i hodet trenger man aldri gå tom for ting å snakke om må vite!

Foto lånt fra myminidoxie.com

 

 

 

Skriv et svar

Du må være innlogget for å skrive kommentarer.