Men TROR dere på troll?

https://ingadalsegg.com/wp-content/uploads/2017/06/Gøran-trollguide.jpg

Når man tilbringer tid med folk fra andre land kan man bli litt overrasket over hvilke forskjeller som trekkes frem, det er ikke alltid det man forventer man blir spurt om.

Så langt har jeg denne uka blant annet måttet svare på
– hvorfor er så mange norske hus gule?
– hva er en dørstokk? Hvorfor har dere slike? De er jo bare i veien og man slår tærne sine på dem!
– hvorfor er det sluk i gulvet på alle våtrom?
– dere spiser så mye ost! Over alt får vi servert ost til frokost, hva er greia med ost? Og hvorfor er det agurk på frokostbordet?
Jeg har fått høre at norske dusjer er geniale, for tenk så lurt at det går an å stille inn temperaturen på vannet med egen bryter slik! Og man kan justere høyden på dusjhodet!
Gulvvarme var en annen slager, men det var jeg forberedt på. Alle gjester jeg noensinne har hatt fra England eler USA tilbringer gjerne litt ekstra tid med å bare stå på badet fordi de blir så begeistret for varme gulv.

Og ikke minst; har dere virkelig både lege, tannlege, fysioterapeut, aldershjem, minibank, kino, helsestudio med mere på dette lille stedet? Men ingen puber og restauranter som er åpne fra morgen til kveld hver dag? Det er jo sykt, hvor spiser folk her frokost, lunsj og middag da?
Det å lage all maten selv, inkludert matpakke, for så å spise hjemme dag etter dag er både rart og utenkelig for veldig mange amerikanere.

Jeg har hatt besøk av en gruppe på 12 personer fra Texas denne uka, en professor og studentene hans. Egentlig skulle de bare besøke atelieret mitt og få full omvisning der. Jeg blir lett over middels engasjert og ivrig, og jeg liker å planlegge. Så det endte med at jeg planla og involverte flere for å gi besøket et best mulig opphold med mange aktiviteter mens de var her. Selv har jeg vært med fra morgen til sent på kveld hver dag.

Det er rart med kulturelle forskjeller, da jeg flyttet til England ble jeg overrasket over å komme på besøk til landsbyer som hadde hele 3 puber, men ingen matvarebutikk eller minibank. De på sin side syntes det var mye rarere at vi manglet puber ute på bygda i Norge.

Følget fra Texas hadde vært på Island og så rundt omkring i Norge før de kom hit. På Island badet de i varme kilder og de unge studentene ble sjokkert over at det var fellesdusj med NAKNE mennesker som stod og dusjet. Jeg kommenterte at det er ganske vanlig å ta av seg klærne når man dusjer.
Jeg hadde naturligvis anbefalt flere kulturopplevelser underveis. Men Vigelandsparken ble litt for mye for enkelte av dem, de ble støtt av all nakenheten. En av jentene sa hun syntes det var ekkelt fordi «I have never seen so many penises in my life!»
Mitt svar var at da bør hun i hvert fall aldri dra til Roma og Vatikanet, der er det langt flere!

Norske priser på alkohol ble naturligvis kommentert, de ble overrasket over at det finnes alkoholikere her, for hvordan kan noen ha råd til det?

Været har ikke vært mye å skryte av denne uka, men det til tross, etter 4 uker på reisefot var dommen enstemmig, – det beste på hele turen var Rindal! De er vant til mildt sagt langt varmere vær, og syntes det var rart å se at folk ikke holdt seg innendørs når det regnet og var surt. Tenk at folk både luftet hunden, var ute og gikk eller syklet eller til og med jogget i slikt vær?
Det er 39c i Austin Texas nå, så jeg var usikker på om de ville ta utfordringen da jeg forklarte at norsk fjellvann ikke er kaldt, det er bare forfriskende, og så ba jeg alle ta med håndduk og badetøy på fjelltur. Jeg og Gøran, som var trollguide på turen, måtte naturligvis gå foran med et godt eksempel, så vi kastet klærne og hoppet uti. De ble lovet varm drikke, suppe og bålkos etterpå.  10 av 12 endte med å kaste seg uti kulpene oppi Folddalen. Jeg er usikker på om vi ville fått den samme responsen med en norsk gjeng!
Gøy var det i hvert fall, og helt klart en uforglemmelig opplevelse å få skli fra kulp til kulp i naturens eget badeland.
Det eneste spørsmålet jeg unngikk å svare på var
– Men seriøst, TROR dere virkelig på troll?!??
Jeg endte med å si
– Vi hadde da ikke tatt med folk ut på trolltur med trollmat i Trollheimen hvis det IKKE hadde eksistert troll må vite!

Ekte vikinger og tøffinger fra Texas bader uansett temperatur!
På Trolltur med trollmat i Trollheimen
Naturens eget badeland i Folddalen
Trollguide Gøran Bolme og trollkokken Britt Grete Moen
Servering av lokalt mikrobrygget øl på Dalalåven Atelier
Hos meg på Dalalåven Atelier

Skriv et svar

Du må være innlogget for å skrive kommentarer.