En verden uten farger

https://ingadalsegg.com/wp-content/uploads/2019/03/2019-03-21-09.34.53.jpg

Visste du at det i dag, torsdag 21.mars, er den internasjonale fargedagen? International Colour Day som det heter.
Verden er full av farger, i alle nyanser, fra duse pastellfarger til selvlysende neonfarger. For alle oss med normalt fungerende syn tror jeg det er vanskelig å se for oss en hverdag uten farger. En verden i grånyanser. Det får i hvert fall meg til å tenke at farger faktisk er verdt å feire!

Jeg jobber med farger hver dag, paletten min er alltid full av oljemaling i mange nyanser. Men jeg elsker også farger i andre sammenhenger.
I mitt univers er det ikke likegyldig hvilken farge tannbørsten har, eller hvilken farge tekoppen min har. Jeg har opplevd å sitte på møter og bytte kopp med noen andre, – fordi jeg fikk utlevert en som bare hadde helt feil farge. For ikke lenge siden spiste jeg hos min venninne Stine, bordet ble dekt med glass i forskjellige farger, – jeg og et av barna ble litt uenige om hvem av oss som skulle få drikke av det røde glasset.
Det eneste grå klesplagget jeg har er noen tykke sportssokker jeg bruker til turgåing, – de var dessverre ikke å oppdrive i annet enn grått, ikke en gang i svart.

Jeg har en knallrød paraply jeg har arvet etter min bestemor, – den lyser opp grå regnværsdager og gjør dem litt bedre i mine øyne. Et måltid uten en fargeklatt på tallerken føles for meg stort sett som om noe mangler. Jeg drysser  ferske urter på middagen, spiser salat til det meste og det er nesten alltid agurk og paprika på toppen av osten jeg har på brødskiva eller knekkebrødet.
Trenger jeg litt ekstra energi eller mer optimisme en dag velger jeg gjerne enda mer knallfargede klær enn vanlig. Det hele blir enda bedre hvis jeg kan toppe antrekket med et par fargerike sko. I dag er jeg iført en av mine favorittkombinasjoner, – rødt og grønt.
Farger påvirker oss på så mange vis.

Jeg kjøper aldri ensfargede servietter, de piffer jo ikke opp bordet i de hele tatt! For meg kan riktig serviett påvirke stemning, humør og rett og slett bli en positiv fargeklatt. Jeg har et (litt for) stort utvalg av fargerike vårservietter, sommerservietter, høstservietter, vinterservietter, påskeservietter, 17.mai-servietter, juleservietter, kunstservietter, morsomme humor-servietter, romantiske servietter og mye mer….

Forskere har bevist at vi mennesker kan se 10 millioner farger, men likevel snakker de fleste stort sett om rødt, blått, grønt, gult, oransje, lilla, rosa, brunt, svart, grått og hvitt, – altså 11 forskjellige ord for farger i stedet for 10 millioner. Vi damer bruker nok ofte mer nyanserte ord når vi diskuterer farger på noe enn det mange menn gjør.

Farger er overalt rundt oss, – og ikke bare visuelt sett.
Bare tenk på språket vårt, – vi har ord og uttrykk som;
Blåtime, blåmandag, noe kan komme helt ut av det blå, en person kan være blåøyd, kongelige har blått blod.
En historie kan mangle en rød tråd, man kan kjenne en rødstrømpe, oppleve å se rødt, kanskje er man helt rødglødende av raseri.
Håpet kan være lysegrønt, et sted kan oppleves som en grønn oase, men man kan også bli grønn av misunnelse.
Man kan komme med en hvit løgn eller hvitvaske penger.
Kanskje er du familiens sorte får, eller ler rått av svart humor?
Slik er det også på andre språk, på engelsk kan man oppleve blackmail, beskrives som yellowbellied, eller bli tickled pink.

Jeg oppfordrer deg til å dele med meg hvordan du liker å bruke farger. Så legg igjen en kommentar, send meg et bilde, fortell meg hvordan farger påvirker deg!

Skriv et svar

Du må være innlogget for å skrive kommentarer.