Samboeren begynner å dra på åra

https://ingadalsegg.com/wp-content/uploads/2019/08/FRokost-Tom-Frøya.jpg

Det er ikke så lett når samboeren begynner å dra på åra, bli tunghørt, masete, våkner tidligere og tidligere, og samtidig har blitt så fastlåst i enkelte rutiner at det nesten er til å le av. Det er bare null forståelse for at man kan prøve noe nytt.
Men så er man jo glad i dem, selv om de blir preget av alderen og kan irritere med sine glemske gjentagelser og krav.

Han samboeren på to bein er ikke så ille enda, selv om han også drar litt på åra og kunne hørt bedre. Innimellom er jeg usikker på om han bare hører det han vil, eller om han faktisk hadde hatt godt av en hørselstest. Men nå er det ikke han dette handler om, det er den søte lille samboeren på fire bein som er mest preget av alderen.

Jeg har fått forklart av veterinær at gamle katter kan utvikle separasjonsangst, og at de i likhet med eldre mennesker ofte sover kortere tid om gangen. Frøyapus vet at jeg våkner av den minste lyd, og jeg mistenker at hun utnytter dette til fulle.
Hvis jeg stenger henne inn nede i første etasje om natta kan hun finne på å sette seg rett under soverommet, med ansiktet vendt oppover, – på det høyeste punktet hun når, mens hun mjauer så høyt som mulig. Dette er kun fordi hun av og til blir litt selskapssyk om natta. Jeg sverger på at pus har skjønt at stolryggen på lenestolen på stua er slik omtrent rett under senga mi, i tillegg til å være så høyt oppe som en pus på snart 19 år kommer seg.

Innimellom får hun ligge i senga en liten stund, for å få litt kos mens jeg leser på senga. Da hun var yngre lå hun gjerne til jeg nesten sovnet før hun så tuslet ut og la seg på plassen sin. Nå derimot må jeg helst være med.
I går kveld måtte jeg først følge henne fra senga mi til en stol med skinnfell i som står i gangen utenfor. Etter noen timer ble jeg vekt en gang til da hun ikke var helt sikker på om hun ville ned for å legge seg på stua eller om hun ville ut. Dette måtte da diskuteres litt, før jeg foreslo at ut nok var lurt. Klokka 4 på natta ble jeg vekt igjen, da var det på tide å komme inn igjen for å legge seg på ullpleddet i skuvsenga på stua. Jeg opplever stort sett at all slik vekking og masing handler mest om å få oppmerksomhet og kos, ikke at hun  er sulten eller vil ut.

Man skulle tro at en middelaldrende barnløs dame som meg skulle få sove natta gjennom, men det er altså ikke så lett alltid.
Jeg fant en artikkel på nett der en professor og katteekspert sier at gamle katter som vekker deg fordi de vil ha litt kos om natta bare må få det. Det står;

«La gammelkatten få det som den vil
Budskapet fra Braastad er å la katten få lov til å være gammel. Hvis katten din viser tegn til å ville ha sosial kontakt, ligge i fanget, så la den få lov til det. Hvis katten vil, så la den hoppe opp i sengen midt på natten og gi den et halvt minutt med kos.»

Det er nesten så jeg tror han snakket med Frøyapus da han skrev det det…. Hun er naturligvis helt enig må vite.

Eldre mennesker har gjerne vaner og rutiner de følger. Frøyapus har også det, hun går fra matfatet på kjøkkenet til stua, så via gangen for så å returnere til kjøkkenet om en annen dør, – dette blir en slags rundkjøring, – og denne rundkjøringen må hun da gå før hun skal spise. Fullstendig ulogisk i mine øyne, så det hender jeg prøver å få henne til å snu ved å vise henne maten og lokke litt.

Men hun har ikke bare rare gamle rutiner altså, hun har også fått nye vaner på sine gamle dager, hun har oppdaget internettet! Eller i hvert fall at det er behagelig å sitte på tastaturet på datamaskina mi.
Innimellom tråkker hun på nok mystiske taster til å virkelig gi meg problem. Hun har lagt ut merkelige statuser på Facebook, sendt uforståelige meldinger til venner på Messenger, styrt musikken i huset, prøvd å logge seg inn på en del sider (noe som stort sett fører til beskjeder om at passordet hun tastet inn på 73 tegn er feil) – og ikke minst har hun greid å snu skjermbildet både på høykant og opp-ned utallige ganger. Det er mulig hun er for gammel til å bli noen racer på data? Eller bør jeg melde henne på slik seniorkurs?

Neste måned fyller Frøyapus 19 år, – da stiller naturligvis jeg i kattekjole og lager en bedre torskemiddag. Frøya vil gjerne ha yoghurt til dessert sier hun. Det ligger an til at hun får viljen sin da også.

Du kan lese artikkelen om eldre katter her:
https://forskning.no/aldring-husdyr-nmbu-norges-miljo-og-biovitenskapelige-universitet/gamle-katter-trenger-mer-kos/299511

Frøyapus er også sekretær og assistent og bistår gjerne når jeg har hjemmekontor som her

 

Skriv et svar

Du må være innlogget for å skrive kommentarer.