Men hvorfor bor du der?

https://ingadalsegg.com/wp-content/uploads/2015/05/Tid-til-å-leve.jpg

Jeg blir ofte spurt om hvorfor jeg har valgt å bo i lille Rindal.

De som spør synes tydeligvis det er ekstra rart at jeg som er kunstner frivillig vil bo på et lite sted.

Jeg flyttet mye i barndommen, og fortsatte å flytte rundt etter det. Jeg har møbler her i huset mitt som har vært med meg rundt omkring, – på flere hybler i Kristiansund, så noen år i Ålesund, rundt i 3 forskjellige hus i England, og så tilbake igjen til Norge og Rindal.

Jeg føler meg fremdeles hjemme når jeg er i Ålesund, jeg føler meg hjemme når jeg er i Leicester i England, og jeg føler meg hjemme her i Rindal.

Et resultat av all denne flyttingen er at jeg ikke har noen dialekt, – men mer en salig blanding av mye forskjellig. Jeg har dialekt på engelsk dog, om ikke annet.

Som med det meste annet her i livet ser jeg fordeler og bakdeler med å bo både i en stor by og i en liten bygd.
Det er klart jeg av og til kan savne å ha et kunstmiljø der jeg bor. Med tilgang på gallerier med forskjellige utstillinger året rundt, kunstbutikker der jeg kan stikke innom å handle materiell når det måtte passe, andre kunstnere å dele erfaringer og diskutere med.

I de fleste store byer har jeg brukt mye tid på å komme meg fra A til B, – det går i grunnen minst en halvtime uansett hvor du skal. Her kommer jeg meg over alt på 5 min, – med sykkel eller spark.

Servicen man får på et lite sted er i hvert fall et stort pluss. Her får man ting levert på døra om man handler møbler, materialer eller annet.
Den lokale skomakeren utretter de reneste mirakler med mine høyhælte sko, og trenger jeg å få de fikset på kort tid fordi de matcher et antrekk jeg skal ha på meg på en utstilling nå i helga så ordner han det.

Rammemakeren min tar i mot bildene mine uansett hvilken ukedag eller tid på døgnet det er, og er det noe spesielt så leverer han til og med de ferdig innrammede bildene på døra til meg.

Da vi snekret på Dalalåven Atelier opplevde vi virkelig fantastisk service fra Byggmakker. Gikk vi tom for noen materialer, eller trengte råd og hjelp så var det bare å ringe min kontakt der, og vips så ordnet det seg. Han kom og leverte det vi trengte på døra.

Jeg sender maleriene mine til utstillinger rundt omkring i landet, og da bruker jeg alltid Surnadal Transport, servicen der er bare fantastisk. Uansett om de frakter kunst for meg eller paller med kunstlys så vet jeg alt kommer trygt og uskadet frem.
Jeg hadde en del bilder på en utstilling i Mosjøen for noen år siden, da jeg ringte Surnadal Transport for å høre om de i det hele tatt kjørte der oppe, og om de hadde mulighet for å få hentet bildene mine fikk jeg til svar at ”Mmmmm skal vi se…..tjaaaa….jo, vi har en bil som er der om 1 time, holder det?”
Etter et par dager fikk jeg telefon om at bilen nærmet seg Rindal, var jeg hjemme og kunne ta i mot maleriene mine den kvelden? Dette var en fredags ettermiddag og jeg skulle på pubquiz.
Det hele endte med at jeg la ut nøkkel på avtalt sted, sjåføren lempet inn kassene med maleri og plasserte de fint i gangen min. Jeg var på pubquiz og mottok melding om at maleriene var levert, og at han hadde hilst på to svarte katter. Veldig greit for meg å slippe å måtte vente til mandag med å få bildene i hus.

Og på COOP Prix Rindal får man kjøpt det aller meste, der kan man handle matvarer, vedovn, voksduk, superundertøy, paraply, lysestaker, leker, få blandet maling og kjøpe det antallet man vil av jernvarer som f.eks skruer. Og er det noe de ikke har så bestiller de. Jeg har slekt i en liten by i Montana i USA, der har de også flere herlige små butikker som selger alt mellom himmel og jord. En av mine favoritter der er en butikk som har alt fra skinnjakker, lysekroner (og alt mulig annet)av gevir, indiandersmykker, Davy Crockett hatter, musikkinstrumenter og smykker laget av alt fra tenner og klør fra dyr som bjørn og puma, til ekte safirer. De har også en butikk med et stort skilt utenfor som reklamerer for ”Guns, saddles, souvenirs & gifts”.
Skulle man handlet så mye forskjellig i en storby hadde man måttet ta turen innom flere forskjellige butikker og bruke en god del mer tid.

Min venninne Åse regnet ut hvor mye tid hun og mannen brukte i uka på å dra til og fra jobb, hente og kjøre barn hit og dit da de flyttet fra Trondheim til Rindal. Nå husker jeg ikke helt hvor mye tid det var snakk om, men hun fant i hvert fall ut at de sparte både uker og måneder som de heller kunne bruke på hverandre og familien i stedet for å kjøre bil hit og dit.

Så jeg har i grunnen det jeg trenger her lokalt, internett gjør det i tillegg enkelt å bestille maling, pensler og annet når jeg måtte trenge. Samtidig er jeg glad for at jeg har prøvd begge deler, jeg tror de aller fleste av godt av å ha prøvd å bo mer enn et sted.DSCF2066

Skriv et svar

Du må være innlogget for å skrive kommentarer.