Adventskalender uten aldersgrense!

https://ingadalsegg.com/wp-content/uploads/2015/01/tekalender.png

Jeg synes desember er en utrolig koselig måned, førjulstida handler for meg om kos og hygge, det der med vill vasking av vegger, tak og gulv, gardiner som skal vaskes og strykes, og tonnevis av dyre gaver som skal kjøpes inn driver jeg egentlig ikke med.  Men kos og hygge er jeg derimot ganske god på.

Jeg elsker juleverksted, alle muligheter til å få være kreativ og lage noe med hendene er stor stas for meg. Jeg liker å sette på julemusikk, tenne lys, brenne røkelse, fylle et bord med glanspapir, glitter, papp og papir i alle slags farger, sløyfer, bånd, glansbilder og mye mer, og så bare glemme tid og sted og pusle med mitt i timevis. Da storkoser jeg meg rett og slett.
Nå har jeg en tendens til å ta det meste helt ut, så jeg fletter naturligvis juletrekurver formet som, og med motiv av, dompap, vikingeskip, dinosaurer m.m, og juletrekurver med navn.
Jeg liker å bake, så en dag eller kveld på kjøkkenet i førjulstida er også bare kos for min del. Men jeg baker de tingene jeg vet blir spist, jeg skjønner ikke poenget med å bake noe bare fordi det er tradisjon, eller med å bake så mye at man har rester til langt over påske.

Adventskalender er også ren glede i mitt lille univers, jeg setter utrolig stor pris på å ha noe lite å se frem til hver morgen. Og for min del handler det så absolutt ikke om penger og dyre ting.
Jeg har aldri hatt sjokoladekalender, selv om jeg er veldig glad i sjokolade har jeg aldri vært noe begeistret for søtsaker om morgenen, jeg spiser ikke pålegg av typen brunost eller syltetøy til frokost en gang. I barndommens pakkekalender fikk vi vanligvis ting som clementiner, et fint viskelær formet som et jordbær, en sprettball osv.

Da jeg gikk på kunstakademiet i England, for en liten evighet siden med andre ord, – laget min venninne Unni og jeg adventskalender til hverandre. I lukene var det små tegninger (i den jeg laget til henne naturligvis), fine eller morsomme sitat og små dikt.
Siden den gang har jeg laget mange slike adventskalendre. Et år laget jeg en som også inneholdt noen gavekort. De var av typen «gavekort på en sparktur sammen med meg, med medbragt termos og julebakst», «gavekort på en dag med leking i snøen og bygging av snømann eller snøhytte».

I år har jeg fått te-adventskalender med storesøster, 24 teposer som jeg har hengt på en snor i kjøkkenvinduet mitt. Hver tepose er pakket inn i små papirposer som er håndlaget, med små sitat og fine bilder på. Jeg gleder meg hver morgen til å finne ut hvilken te jeg får til frokost den dagen, og bruker også mye tid på å se på den fine innpakningen, et koselig lyspunkt hver morgen rett og slett. Bildet av noen av teposene ligger øverst her så dere kan se.

I år har også min Tante Vigdis og jeg laget adventskalender til mormor. Jeg vet ikke om mormor noensinne har hatt det før, – men heldigvis er det ingen øvre aldersgrense på å få adventskalender!
Kalenderen består av 24 konvolutter, i hver konvolutt ligger et lite minne nedskrevet av en av oss. Her er det alt fra minner om hvordan Tante Vigdis syntes sild til middag var som å spise en flaskekost. Minner om fine påsketurer med aking, bål og appelsin til den sommeren min tvillingsøster Elin og jeg var med mormor og bestefar på skogplanting. På veggen på den hytta der vi var henger det fremdeles to papplater på veggen der det står
«I dag er det andre dagen vi er med bestefar og mormor på skogplanting. Nå har vi nettopp spist. I går plantet vi 800 trær og fåreløbig har vi bare plantet 350 trær i dag, men når jeg og Elin har skrevet skal vi plante mere.
Inga»
«I dag er det andre dagen vi planter skog, i går plantet vi 800 trær. I dag skal vi kanskje plante 700, men det blir det sikkert ikke noe av for vi skal la noe bli igjen til i morgen så vi kan plante nye trær der det er gått i stykker noen. Etter plantinga har jeg og Inga tenkt å bade hvis vannet er varmt nok. Nå er vi akkuratt ferdig med og spise så vi skal vel begynne og plante snart igjen. I dag er det veldig varmt så jeg og Inga har gått i shorts og kortermet genser hele tiden.
Elin»
Dette er naturligvis avskrevet slik det står, med skrivefeil og det hele, som en del av det minnet.
Jeg kan naturligvis ikke fortelle flere av historiene her, for mormor har jo igjen mange konvolutter å åpne enda!
Men jeg kan si så mye som at jeg og Tante Vigdis har kost oss med å mimre og finne fine minner, og at mormor gleder seg som en unge til å åpne dagens konvolutt hver dag! Og slikt kan man jo ikke sette noen pris på!

 

Skriv et svar

Du må være innlogget for å skrive kommentarer.