Det er på tide at noen taler solurenes sak

https://ingadalsegg.com/wp-content/uploads/2021/11/Resized_20211103_0619191.jpg

Jeg har lenge ønsket meg et solur til å ha i hagen. Det må ha litt størrelse, jeg er jo ingen minimalist. Men kanskje ikke helt på nivå med Olav Tryggvason på Torvet i Trondheim. Et 18 meter høyt solur blir litt i overkant selv for meg.

Det er bare et stort problem – faktisk et gigantisk problem – som har gjort at jeg ikke har gått til innkjøp av dette soluret enda. Hvis vi ikke slutter med å stille klokka to ganger i året kommer jo ikke soluret mitt til å vise riktig tid året rundt! Skal jeg først ha et solur skal jeg jo bruke det må vite.

Det er på tide at noen taler solurenes sak her.

Alt liv på jorda har døgnrytmer etter solen.

Vintertid, som også kalles for normaltid, følger sola. Sola er på sitt høyeste rundt klokka 12 på dagen, mens midnatt faller omtrent midt imellom soloppgang og solnedgang. Sola holder på sin rytme, selv om vi stiller klokka til sommertid.
Når vi stiller klokka en time frem om våren blir solen på sitt høyeste rundt klokken 13. Noe som naturligvis absolutt ikke fungerer for et solur.
Vår biologiske klokke følger sola, selv om vi stiller klokken til sommertid. Er det ikke da helt tullete at vi følger en politisk konstruksjon framfor en naturlig syklus?

Apropos biologisk klokke så tenker jeg også på dyra. Siden jeg nå har vært inne på solur tror du kanskje jeg bekymrer meg for alle gjøkene i gjøkur rundt omkring? Men nei da, jeg vil nå fokusere på de med faste rutiner rundt måltid.

Mine venner Stine og Steinar har en nakenkatt som er et matvrak av høyeste rang. Katten Pauline har levd på streng diett i mange år etter at dyrlegen en gang uttalte at det var tre løsninger for helsen hennes. Disse var som følger 1 – Hun må ned i vekt. 2 – Hun må virkelig ned i vekt. Eller 3 – Hun må ned i vekt nå.

Jeg var selv med for å ta mål av henne for innkjøp av klær – da en katt uten pels naturlig nok fryser lett – Det viste seg da at hun var størrelse liten rundt halsen, medium rundt skuldrene og ekstra stor rundt hoftene. En klassisk pærefasong med andre ord.

For å greie å få dyret ned i vekt gikk Stine til innkjøp av en slik foringsautomat som slipper ut en begrenset mengde mat 3 ganger om dagen – til faste klokkeslett. Pauline lærte raskt og satt og ventet foran automaten i god tid før maten kom. Forsøk på å stille klokka på denne automaten til sommertid og vintertid slik at pusens frokost skulle koordineres med når resten av familien stod opp førte til stor frustrasjon og forsøk på å bryte seg inn for å få mat. Når frokosten vanligvis er klokka 7 var det ingen stemning for å vente til klokka 8 for å si det slik. Foringsautomaten er nå sikret med store mengder gaffatape og papphylser for å gjøre den innbruddsikker selv for katter som tror de er døden nær av matmangel.

Katten Pauline er altså også stor motstander av å stille klokka. I Europa er de bare Island, Russland og Hviterussland som ikke bytter mellom sommertid og vintertid. Pauline og jeg heier på dem.

Jeg har ingen foringsautomat, men jeg er ikke så god på det med søvn. For meg betyr det å stille klokka frem og tilbake to ganger i året mange netter med søvnproblemer. Jeg vet jeg ikke er alene.

Flere studier viser at forskjellen mellom den politiske klokka og den biologiske klokka kan være skadelig for helsen vår. Å be befolkningen endre søvnen frem og tilbake på den måten to ganger i året, er blitt kalt verdens største søvneksperiment. 1,6 milliarder mennesker i 76 land «deltar». Dette eksperimentet viser tydelig at selv det å bare miste én time søvn, kan være svært farlig for enkelte.

Om våren, når vi mister en time søvn, øker nemlig antall innleggelser med hjerteinfarkt med 24% på verdensbasis dagen etter. Om høsten, når vi får en time mer søvn, er det dokumentert 21% reduksjon i hjerteinfarkt.

Den samme tendensen ses også ved bilulykker og selvmord. Det er dokumentert at kuttet på én time søvn på våren, fører til flere trafikkulykker, flere hjerteinfarkt og flere innleggelser på psykiatriske avdelinger dagen etter.

Mange ønsker å ha sommertid året rundt. Jeg skjønner at «evig sommertid» klinger bedre enn «evig vintertid». Som den bok-nerden jeg er ser jeg umiddelbart for meg landet Narnia når jeg hører evig vintertid. Selv om jeg neppe får drikke te med faunen Mr Tumnus hvis vi går over til evig vintertid – eller normaltid – som det altså egentlig er, så stemmer jeg for det.
Søvnforskere mener at vintertid er det naturlige førstevalget, da lys på morgenen fører med seg flere gunstige helseeffekter enn lys på kvelden. Når du endelig begynner å våkne av deg selv ved at solstrålene skinner inn om morgenen, da skal klokka stilles en time. For oss i Norge som ligger et godt stykke unna ekvator er stilling av klokka til sommertid spesielt problematisk. Denne ene timen kan nemlig sette din biologiske klokke tilbake med opptil 3 uker – avhengig av hvilken breddegrad du befinner deg på. Denne tidsforskyvningen har dokumenterte negative konsekvenser for helsen vår.

En time ekstra sol om ettermiddagen er kanskje deilig, men de negative effektene med sommertid veier tyngre enn ettermiddagssolen. Det beste for helsen vår er at den sosiale tiden samsvarer best mulig med solen. Derfor mener jeg sommertid bør avskaffes.

 

Øverst bilde av katten Pauline som spiser frokost

 

Pauline vil ha sine måltider til faste klokkeslett, uten noe stilling av klokka
Pauline poserer gjerne på et av mine serveringsbrett -så lenge hun får en godbit

 

Skriv et svar

Du må være innlogget for å skrive kommentarer.