Hva er egentlig luksus?

Hva er egentlig luksus?
Jeg storkoser meg på hyttetur. Når jeg er på hytta merker jeg virkelig at jeg kobler av, lader batteriene, og glemmer klokka.

For mange er dette uforståelig når de får høre at dette drømmestedet mitt ligger langt unna bilvei, det tar 50 min å gå dit, og det har verken strøm eller innlagt vann. Hyttedrømmen min betyr altså en tilværelse med utedo, og bæring av vann fra brønn. Selv synes jeg det er litt luksus at vi fikk solcellepanel og noen få lamper for ikke så mange år siden. Nå er det altså mulig å lese bok og løse kryssord på kveldstid.
Det er heller ikke så mange kvadratmeter å snakke om. Foreldrene mine har det eneste soverommet. Mens jeg sover på hemsen.
Til tross for mangel på all luksus er det altså der jeg lettest føler stresset forsvinne og roen senke seg.

Jeg kjenner flere som ikke kan tenke seg noe verre enn ei helg på en hytte med slik standard

Vi er nok mange som tenker på 5-stjerners hotell, butler, middager med uendelige mange retter, dyre designerklær, eget svømmebasseng, fancy biler med mere når man sier ordet luksus. Men strengt tatt er det vel slik at alt som ikke er nødvendig kan defineres som luksusartikler.

Jeg har selv erfart at det er stor forskjell på hva som blir ansett som luksus i forskjellige deler av verden.
Da jeg hadde besøk av amerikanske slektninger ble de direkte sjokkert over at jeg ikke hadde tørketrommel, de trodde ikke det var mulig å overleve uten.
Mens jeg for min del syntes det var merkelig at de hadde valgt å kjøpe en leilighet med 2 bad i stedet for å heller ha litt større stue eller et ekstra soverom. Jeg fikk forklart at selv om man bare var to MÅTTE man ha to bad, det var nemlig ikke vanlig at et gift par i USA delte bad nå for tiden. I mitt hode er to bad å anse som luksus.

Da jeg bodde noen uker hos en lokal familie i Brasil ble jeg overasket over at husvertene mine, som absolutt ikke hadde god økonomi, hadde både vaskehjelp og hundelufter. Jeg oppdaget også at dette ikke var uvanlig der. De hyggelige husvertene mine hadde verken sofa eller tv, den lille stua bestod i hovedsak av et spisebord med pinnestoler og en bokhylle. Den ene gangen vi var ute og spiste sammen spleiset vi på en porsjon med en frityrstekt lokal rotgrønnsak som minnet om chips. Mine brasilianske venner takket nei til revet ost på toppen da dette ble for dyrt. Men ukentlig vaskehjelp og daglig hundelufter hadde de altså råd til.

Jeg bodde i England i 7 år, jeg så ikke en eneste oppvaskmaskin i løpet av de årene. Det var ansett som en luksusartikkel. De fleste hadde heller ikke kjøkken der det hadde vært mulig å få plass til en oppvaskmaskin.
Da jeg flyttet tilbake igjen til Norge var jeg så vant med å vaske opp for hånd at jeg faktisk ikke anså oppvaskmaskin som viktig lengre, jeg måtte overtales til å kjøpe en. Der og da mente jeg det var mange viktigere saker å bruke de pengene på.

Det er vel slik at enkelte luksusartikler blir nødvendigheter. Datamaskiner, internett og mobiltelefoner kan nok ikke ansees som luksus nå lengre. Selv om jeg gjerne kan tilbringe en uke med det enkle liv på hytta innser jeg at jeg er en av mange som faktisk trenger internett i arbeidshverdagen min.
Alle husmødre drømte om egen vaskemaskin på 50-tallet, hvis vi skal dømme etter slike gamle annonser i hvert fall. I dag er det en selvfølge, en nødvendighet.

Jeg så en stor amerikansk undersøkelse der folk hadde blitt spurt om hvilke luksusartikler de ikke kan leve uten. Det som scoret høyest bortsett fra internett og mobiltelefon var kjæledyr, tørketrommel og god madrass, – i den rekkefølgen.

Jeg må innrømme at jeg er helt enig i at jeg aldri ville levd uten min kjære katt Frøya, og en god madrass er viktig for nattesøvnen, men at den tørketrommelen skal score så høyt fatter og begriper jeg ikke! Det neste på lista etter madrass var innenlands reiser.

Lista inneholder for øvrig alt fra helsestudio, spise ute på restaurant, privat plenklippe-tjeneste, frisør, Netflix, bilvask, gassgrill, manikyr, personlig trener, barnevakt, alkohol og mye annet.

Jeg hadde nok bytta den tørketrommelen i frisør for å si det slik. Eller kanskje i det enkle livet på hytta, – DET hadde nok vært det mest uunnværlige for meg!

Hvilke luksusartikler kan ikke du tenke deg et liv uten?

Øverst bilde av en gammel reklame for Hotpoint vaskemaskin og tørketrommel, som tydeligvis gjorde konen lykkelig, vakker og gravid….Antageligvis ikke en reklamekampanje som ville slått helt an i dag

her finner du resultatene fra undersøkelsen

 

Skriv et svar

Du må være innlogget for å skrive kommentarer.