Hva er egentlig lykke?

https://ingadalsegg.com/wp-content/uploads/2015/04/breaking-all-boundaries-web.jpg

Lykke kan være så mye, når man tenker etter er det ikke det letteste ordet å beskrive. Jeg tror de små øyeblikkene av hverdagslykke er minst like viktig som de helt store lykkeopplevelsene vi tross alt bare opplever en sjelden gang.

Jeg har noen kunstelever som lyser opp og regelrett jubler når de ser meg komme for å undervise dem. De gangene jeg har en litt dårlig dag eller bare er litt stressa og travel, – vel, – da blir det raskt glemt når jeg blir møtt av store strålende smil og jubelrop av typen: ”Inga! Inga! Inga er her!” Det er vanskelig å være i dårlig humør når man blir møtt av slikt!

Det finnes også mer rolige former for lykke, – slikt man bare føler inni seg uten de store utbruddene. Følelsen av å krype under dyna når man er nydusjet og har rene sengeklær for eksempel, – det er en herlig følelse det! Jeg kan bli helt salig av den følelsen, – kanskje spesielt hvis jeg har tatt et avslappende langt bad i stedet for en dusj først.

Eller hva med følelsen av å komme inn i varmen etter å ha vært ute i skikkelig dårlig vær. Når man er skikkelig kald og våt til skinnet, får på seg tørre klær og så setter seg foran vedovnen. Gjerne med et pledd og en kopp med varm drikke, mens man hører på ruskeværet ute. Det er også lykke.

I barndommen var lykke å komme hjem fra skolen til lukten av at mamma bakte noe, – det gjorde ikke noe om det var grovbrød, boller eller julebakst, – vi fikk uansett smake deig eller slikke bollen. Og var det grovbrød gledet vi oss til nybakt skalk med ost på.

Jeg har sansen for menn i bunad og menn i kilt, – nå er ikke dette et daglig syn for de fleste av oss. Jeg var i Skottland for noen år siden, vi dro til et gammelt slott hvor vi fikk omvisning av en ung guide som var ikledd den opprinnelige formen for kilt. Dette er en såkalt «great kilt», et 6 meter langt tøystykke man vikler rundt livet og overkroppen. Et fantastisk klesplagg spør du meg.
Jeg elsker gamle slott, så kombinasjonen av å både få en dag på et gammelt slott. Et slott som for øvrig både hadde vollgrav og vindebro, og da i tillegg få omvisning der av en mann iført en great kilt, – vel, – dagen min kunne ikke bli mye bedre må jeg si! Det var lykke det!

Snart blir det vår, vårlykke er for meg den første dagen jeg kan sette meg ute i sola, høre lyden av snø som smelter, og føle varmen fra sola på ansiktet. Den herlige følelsen når jeg kan ta med meg tekopp og knekkebrød ut for å spise lunsjen min i sola mens jeg hører fuglekvitter.

Lykke kan også være en god klem fra en venn du ikke har sett på en stund, eller en katt som hopper opp i fanget ditt og maler høylytt av glede over å få ligge tett inntil deg.

Hva er lykke for deg?

Skriv et svar

Du må være innlogget for å skrive kommentarer.