Jeg, – en dinosaur……

Her om dagen fortalte en venninne om første gangen lillesøsteren hennes var på teater, – hun hadde spurt hvor skjermen var. Den lille skjønte ikke hvorfor ikke skuespillerne på scenen var på en skjerm rett og slett…. Det er i slike øyeblikk jeg innser at jeg er å innse som en dinosaur i øynene til den yngre generasjonen.  
Jeg husker at jeg var på teater i 5-6-års alderen, det var sikkert Riksteateret, og forestillingen ble vist på det lokale samfunnshuset på Vigra der vi bodde den gang. Jeg har også gode minner fra kino i samme lokalet. Kinosal av typen harde pinnestoler satt opp på flatt gulv i et samfunnshus, der det med andre ord ikke var så lett å se filmen hvis man var kort og havnet bak noen som var høyere.

Teater og kino var spennende greier det, men det aller beste av underholdning var en klassiker av en film som vi barna maste om å få se om igjen og om igjen. En film vi aldri ble lei av. Dette må nok uten tvil klassifiseres som en kortfilm, jeg er noe usikker på innspillingsår, men tipper på slutten av 70-tallet.
Filmen har nok ikke blit nominert til noen Oscar, og skuespillerne er relativt ukjente, men den har gledet mange og vært årsak til uforglemmelige latterutbrudd.

Mormor kjøpte seg nemlig et filmkamera på 70-tallet, nå ble ikke dette brukt så ofte, – det var vel bare slik det var den gang, man filmet ikke i tide og utide rett og slett.
Den aller beste filmen som noensinne ble filmet med dette kameraet i mine øyne var den uforglemmelige slageren der pappa filmet bestefar mens han hogg ved, og tante Vigdis mens hun spiste havregryn.
Jeg skjønner at dette ikke høres slik ekstremt imponerende ut for dagens ungdom, – men et av de store høydepunktene i min barndom var altså når et laken ble hengt opp på veggen og pappa først viste filmen vanlig, og så etterpå viste den baklengs!!
Vi gikk aldri lei av å se bestefar bedrive venstrehånds-baklengs-vedhugging eller tante Vigdis spytte havregryn med melk ned i tallerkenen igjen.
Jeg husker foreldrene mine leide film til bursdagen min et år, det var en Disneyfilm så vidt jeg husker. Laken ble hengt opp og filmen ble vist. Da den var ferdig spurte min tvillingsøster Elin og jeg ivrig om pappa ikke kunne vise filmen med bestefar og tante Vigdis til alle vennene våre som var der også? Jeg tror nok den filmen skapte minst like mye latter som Disneyklassikeren!

Nå begynner det å bli lenge siden sist jeg så denne filmen, alt for lenge siden. Så jeg tror nok den må graves frem igjen slik at jeg kan få sett den igjen snart!

 

9.aug-97
Jeg fant ingen bilder av bestefar mens han hogger ved, så avslutter i stedet med et der han er på multetur

Skriv et svar

Du må være innlogget for å skrive kommentarer.