Når Musevisa blir litt vel realistisk

https://ingadalsegg.com/wp-content/uploads/2019/01/2019-01-16-07.28.37.jpg

Jeg glemmer aldri den gangen jeg stod opp en morgen, satte beina på gulvet, og så rakk å ta kun et skritt før jeg begynte å utstøte høylytte ulyder mens jeg hoppet på en fot til badet. Årsaken var at jeg hadde satt den ene foten rett oppi innvollene på en stor, avdød, delvis partert rotte. Rotta hadde blitt fanget av pus, maltraktert og plassert pent ved matmor sin seng i løpet av natta.
Dette er mange år siden nå, men følelsen av sleipe rottetarmer og innvoller som satt fast mellom tærne mine er et slikt minne som ikke forsvinner lett. Den fornøyde jegeren lå for øvrig og sov i fotenden av senga.

Det ble flere måneder med intens jakt. Pus fanget to store rotter nattestid og satt mye og kikket intenst mot ene veggen på kjøkkenet. Et skadedyr-firma kom og plasserte ut feller uten hell. Den dagen jeg fant mat i kjøkkenskapet med tydelige tannmerker og avtygde hjørner på var det nok. Aldri har jeg ryddet og vasket så mye på et kjøkken som den dagen. Brått gikk det også det opp for meg at årsaken til at bokser og kopper hadde falt ned fra en kjøkkenhylle opptil flere ganger, ikke var fordi noen hadde smekket hardt med ytterdøra, slik jeg hadde trodd. Det var nok de ubudne gjestene som hadde hatt nattlige spaserturer langs hyllene mine. Til slutt ble bolet funnet, og problemet løst.

La oss hoppe 15-20 år frem i tid til denne uka her. Jeg startet gårsdagen med å åpne et kjøkkenskap for å forberede frokost. Straks skapdøra ble åpnet nærmest kastet husets pus seg inn med vibrerende nesebor. Frøyapus er 18 år og veldig tunghørt, men luktesansen fungerer tydeligvis som den skal. Det viste seg at hele gjengen fra Musevisa har hatt en slags forsinket nyttårsfest i kjøkkenskapet mitt.
For all del, mus kan jo se riktig så søte ut de, og jeg ofrer gjerne både en støvel uten tå, en potet-gyngestol og et dropspapir til neste musefest, – bare de lover å holde den et annet sted enn i huset mitt.

Jeg er usikker på om det var et bevisst valg av Bestemor Skogmus, men familien hennes hadde altså valgt det største kjøkkenskapet med mest innhold og mest rot for festen sin – antagelig mer som en ballsal eller idrettshall i deres øyne. Underveis i sin aktivtetsløype inn og ut av litermål, rundt kjevle og over ildfastform hadde de tydeligvis glemt å bli enige om hvor doet var for å si det slik.
Gårsdagen gikk med til en ekstremt grundig rydde- og vaske-aksjon på hele kjøkkenet. Min kjære mor mener jeg bør takke musefamilien siden det var på høy tid at det ble ryddet skikkelig der…

Musefeller har blitt innkjøpt og satt opp, men enn så lenge har ingen mus nærmet seg. Min venninne Åse mener jeg har skremt dem bort med all salmiakk-vaskinga og ryddinga.
Kjøkkenet mitt ser nå bombet ut, – alt som skulle ha vært inne i skapet står utover kjøkkenbenken, komfyren. kjøkkenbordet, vedovnen, gulvet og hvor enn det nå er plass. Skapet derimot er gullende rent, og tomt, – slik bortsett fra tre musefeller da….
Dagens tips var at mus elsker peanøttsmør, – så nå står det altså en felle med flesk, en med peanøttsmør og en med gift der.

Og jeg sitter her med tidenes reneste kjøkken, som også er et vilt kaos! Jeg har fått Musevisa på hjernen, går rundt og synger for meg selv og står opp sykelig tidlig for å sjekke musefeller… Samtidig som jeg må prøve å holde en overivrig katt ute fra kjøkkenskapet så ikke hun skal gå i fella!
Jeg synes musefamilien bør komme tilbake raskest mulig så jeg får rydda ferdig kjøkkenet mitt!

Midt oppi dette har jeg også diktet minst 20 nye vers på Musevisa, mange med dårlige nødrim. Men et rop om hjelp til min venninne Eva, som er musikklærer, løste den saken, hun fikk ryddet opp i det;

Når nettene blir lange og kulda setter inn
så sier kjære Ingamor til pusekatten sin:
Hvis musa går i fella, og knekker nakken sin
skal Ingamor få feire med et stort glass vin!

Heisan og hoppsan og fallerallera!
Når musa går i fella skal vi begge være gla’!
Heisan og hoppsan og fallerallera!
Når musa går i fella skal vi begge være gla’!

Ja Ingamor er flittig, hun tar litt salmiakk
og vasker kjøkkenskapet mens hun svaier på en krakk,
mens Frøya snuser ivrig og danser som en vind
og soper borti krokene med halen sin

Ny versjon av Musevisa ved Eva Lillegård

Øverst i bloggen bilde av en skuffet Frøya som sjekker musefella i kjøkkenskapet

Underveis i kjøkken-rydde-og-vaske-aksjonen så det slik ut ei stund
Jeg har komfyr, men får liksom ikke brukt den før musa går i fella…..

Skriv et svar

Du må være innlogget for å skrive kommentarer.