Skamfulle gleder

https://ingadalsegg.com/wp-content/uploads/2021/04/Chocolate-chip-cookies-scaled.jpg

Har du noe du virkelig liker, samtidig som du føler deg litt skyldig på grunn av det?
På engelsk har de et uttrykk som heter Guilty pleasures. Jeg kommer ikke på noe norsk uttrykk for det, men det kan kanskje oversettes til skamfulle gleder eller flaue favorittter?

Det kan gjelde musikk, filmer, bøker, eller noe du liker å gjøre, selv om det kan være pinlig å innrømme det.

Jeg kjenner maskuline mannfolk som i all hemmelighet elsker å se romantiske komedier.

Jeg kjenne musikknerder som er opptatt av å høre på musikk som folk flest ikke har hørt om. Samtidig har de også musikk de liker i smug. Sanger som gjør dem glad, som får opp stemningen, men som de ikke tør å snakke høyt om at de faktisk liker, fordi det er musikk de ikke føler seg komfortable med at assosieres til dem.

En undersøkelse i Amerika viser at 27% av amerikanere anser det å høre på musikk de likte i barndommen som en flau favoritt, mens 25% sier det samme om å se Disney filmer og tegneserier.
39% innrømmer at de lyver for å skjule sine skamfulle gleder, mens 22% skjuler dem for partneren sin.

Selv er jeg en lesehest. Jeg leser det meste egentlig, alt fra gamle klassikere til krim og lettere litteratur. Jeg liker også bøker som mange ser på som ungdomslitteratur. Jeg har en venn som også leser slike bøker, vi hadde en periode der vi leste oss gjennom en del fantasy- og vampyrbøker som er populære blant ungdom. Min venn lånte disse på biblioteket, der hun også låner mye faglitteratur i forbindelse med jobben sin.
En dag sa bibliotekaren til henne; – Er det ikke på tide at din tenåringsdatter får sitt eget lånekort her hos oss? Et forvirret blikk fra min barnløse venn førte til at bibliotekaren tilføyde – Vi ser jo at du låner mye tenåringslitteratur, vampyrbøker og slikt, det kan da umulig være du som leser disse?
Kombinasjonen av å låne tunge filosofiske verker og såkalte fjortisbøker om vampyrer var tydeligvis ikke helt vanlig.
Slike holdninger er kanskje med på å skape et sosialt press om hva vi bør lese?

For meg er lesing gøy og avslappende – og jeg skjønner ikke hvorfor man kun skal holde seg til en type bøker. Så lenge det gir glede må det vel være positivt at folk leser?

Jeg har nok aldri vært så opptatt av hva andre mener og tenker om bøkene, filmene eller musikken jeg liker. For min egen del må nok heller trøstespising inn på lista over mine skamfulle gleder.
Det er fryktelig sjelden jeg gjør det, men en gang iblant kjøper jeg en halvliters boks med is, og spiser den med skje rett fra boksen. Jeg vet at jeg ikke burde, men jeg koser meg veldig de gangene jeg unner meg selv å gjøre det.
Jeg kan så absolutt ikke å synge, men når jeg kjører bil alene eller sammen med storesøster skrur jeg opp lyden og synger med som bare det.
Jeg har en svakhet for filmer og serier som inneholder sverd, rustninger, kilt, ringbrynje, pil og bue og generelt fantastiske antrekk fra svunne tider. Hvis jeg ser en reklame for en film med noen av disse ingrediensene er jeg umiddelbart overbevist om at dette må jeg se.
Før spiste frokost i senga innimellom, det er er nok nærmere 20 år siden sist, men jeg må innrømme at det er noe jeg fikk lyst til å nyte igjen nå.

En liten spørrerunde blant noen av mine venner om hva deres skamfulle gleder eller flaue favoritter var førte til mange forskjellige svar.
Noen eksempler som ble nevnt var;

 • Å tilbringe hele dagen i pysjamas, selv om man vet man burde gjort noe nyttig.
 • Bruke en dag eller ei hel helg på å se alle episodene av en tv-serie.
 • Det å lese Se & Hør eller lignende blader i stedet for bøker.
 • Kjøpe godteri/kake/kjeks som ingen andre i huset liker, slik at du får alt for deg selv.
 • Kaste bort tid på sosiale media når du burde ha gjort husarbeid/studert/jobbet.
 • Følge med på Reality programmer
 • Lese såkalt kiosk-litteratur eller husmorporno
 • Se Disney-filmer uten barn til stede
 • Spise opp lørdagsgodtet til barna
 • Ta et lass med selfies for å få det ene perfekte bildet.
 • Det å dra på pub eller gatekjøkken rett etter å ha vært på trening.

Etter over et år med pandemi og hjemmekontor tror jeg nok færre skammer seg over å ha tilbragt en hel dag i pysj eller treningsbukse nå enn før. I en hverdag med langt færre sosiale aktiviteter og møteplasser synes jeg vi bare bør omfavne i hvert fall de fleste av våre flaue favoritter.

For øvrig oppdaget jeg på denne spørrerunden min at enkelte synes at det å snakke til katten eller hunden sin som om de faktisk forstår hva du sier burde stå på denne lista. Jeg spurte husets pus Nils Karlsson hva han mente om den saken. Vi ble enige om at slike samtaler er helt naturlige, selv om katter nok forstår langt mer enn hunder.

Hva er dine flaue favoritter?

Foto: Mine hjemmebakte sjokoladekjeks. Innimellom er det vanskelig å bare spise en, det hender boksen blir tom farlig fort…..Mulig det burde inn på lista?

Skriv et svar

Du må være innlogget for å skrive kommentarer.