Endometriose-maleri

Fredag 26.februar 2021

I desember ble jeg operert for dypt infiltrert endometriose. Tanken på hvordan jeg skulle få vist all smerten, fortvilelsen og frustrasjonen i et maleri har ligget i bakhodet lenge. Her er resultatet.

Dette er et oljemaleri på 70 x 50 cm. Pris med innramming er kr 16 500.
Jeg håper flere som har levd med ekstreme kroniske smerter kan kjenne seg igjen i dette bildet – selv om de ikke har samme diagnose som meg.

Jeg har snakket mye om psykisk helse opp gjennom årene, mange synes slikt er tabu. Da jeg fikk diagnosen endometriose valgte jeg umiddelbart å være åpen om det. Det kan da ikke være så mye verre å snakke om underliv og avføring enn depresjon og selvmordstanker?
10 % av kvinner antas å ha denne sykdommen. 25 % av kvinner med underlivssmerter har endometriose.
I Norge tar det likevel gjennomsnittlig 7 år å få stilt diagnosen.
Hvis flere hadde snakket om endometriose, hadde vi nok sluppet at mange av oss går så lenge med store smerter uten å oppsøke hjelp fordi VI TROR DET ER NORMALT.
Fordi mange av oss har opplevd leger som sier at det er normalt med så sterke mens-smerter.
Det er ikke normalt når det kjennes ut som du blir voldtatt med en brødkniv og du besvimer av smerte.
I tillegg må jeg nevne at 70% av de som lever med kroniske smerter er kvinner, mens 80% av medisin mot dette kun er testet på menn
Hvis dette maleriet kan få noen flere til å snakke høyt om underlivet sitt, og noen flere til å kjenne igjen smerten – vel da er jeg fornøyd.

Skriv et svar

Du må være innlogget for å skrive kommentarer.